Wednesday, November 24, 2010

Windu weh!

Bonjour! Comment allez-vous?

Kalau dah dilahirkan di negeri pantai timur, pulak tu dibesarkan di sana, tipu kalau tak tahu pasal food kat kelantan kan? Bukan apa, RedBerry dah lama tak balik kelantan. Ada la sedara kat sana, tapi tak rapat. Kalau balik Raya pun, my parents jer balik. RedBerry ikut husband balik SP. Plus, mmg takde urusan pun nak balik kelantan. Pulak tu ramai lak kawan2 i yg balik kelantan raya, citer mcm2 esp pasal food! RedBerry mula la syahdu teringat food yg mmg susah nak dapat kat KL ni. Kuih tuh jgn cakap la kan. Ada tuh mmg takde kat KL. But in this entry, RedBerry bukan nak share pasal kuih. Tapi RedBerry windu sesgt kat these particular meal.. esp for breakfast. Kat KL belum jumpa lagi nih. Jom kita tgk sesama!


Pulut Pagi

RedBerry miss sesgt PULUT PAGI! Mana ada jual kat KL nih? So far mmg lum jumpa la. Kalau nak makan nih, biasanye my mom akan buat la. Yummy! Kalau kat Kelantan, biasa nye pulut nih di makan waktu pagi, for breakfast. That's why la it's called "Pulut Pagi" *grin* RedBerry suka sesgt, sebab dia takde la manis sgt. Actually pulut pagi dibuat dr beras pulut (dah nama pulut... duhhh) *rolling eyes*  dan dikukus dengan air gula melaka kalau tak silap. Lepas tu cara makan lak, kita makan dgn kelapa parut yg digaul dgn garam. Garam tuh skit jer. So just imagine, kita makan pulut yg manis + kelapa parut yg ada rasa lemak2 skit and masin skit. Semua secukup rasa. Best giler! Kalau dulu2 seingat RedBerry, pulut ni dibungkus dlm daun pisang dlm bentuk kon. Kon tu pulak di'klip' dgn lidi. Klasik! Biler kita bukak daun pisang tuh, tergolek jer nampak half pulut half kelapa parut. Yummy! Windunyeeeeeeeeeeeeee!!!


Laksam Kelantan

Biasanye kalau kat gerai2 tepi jalan ni, mmg byk menu for breakfast. Nasi dagang, Nasi Kerabu, Nasi Berlauk as well as LAKSAM.  Uols pernah makan tak? Mesti ada yg blur jer kan, tak pernah rasa camna la rasa laksam ni. Kalau uols pernah try Laksa Kelantan, then lebih kurang jer la. Kuah sama, cuma 'noodle' dia jer lain. Laksa bentuk mcm mee kuning jer, cuma kaler putih. Tapi Laksam, bentuk dia mcm kue teow, cuma tebal. Yg unik nye dipotong mcm kek swiss roll. Ye la, lebey kurang. Actually laksam dibuat dr tepung beras and tepung jagung. Kalau nak makan kena taruk kuah bersantan pekat yg dibuat dr ikan kembung dan digaul pulak dengan timun (dihiris kecik2), taugeh and kacang panjang (pun dihiris) and of coz, kena letak sambal. Walla! Mmg sedap. Zaman2 IT ni, RedBerry tak sure they all jual camna, tapi dulu2 laksam dibungkus dlm newspaper beralaskan daun pisang. Tu la baru special, beb! *big grin* Windddduuunyeee laksammmmmm :)

Keropok Lekor Terengganu

Ok fine. Keropok lekor org jarang la makan for breakfast. Biasanye for tea time kan? Makan lak dgn kopi or tea panas. Aduihhh mmg sodap. RedBerry mmg suka makan fish. Apa2 jenis fish, apa2 jenish dish as long as ada fish. So for sure la, RedBerry suka sgt kopok lekor. Kopok lekor kelantan punye tak best. Byk kanji. Kalau uols tgk pun, kaler dia terang skit. RedBerry suka kopok lekor from na na na na na Ganu Kita. Kaler pun nampak gelap skit and kita boleh nampak isi2 ikan kat kopok tuh. Tgk la pix tuh, ras anye nih kopok lekor t'ganu ni. Makan pulak panas2 kan? Cicah lak ngan sos mmg for kopok lekor. Walla! Sodap.. mmg sodap. Mmg RedBerry windu sesgt coz kat KL nih, yg jual byk kopok biasa jer, bukan yg byk isi ikan camnie. Mmg beza la kalau makan kat t'ganu. Windu!!

Saja jer nak share pasal ni. Sapa pernah makan pulut pagi, laksam and kopok lekor t'ganu, tahu la betapa windu nye kat semua ni. Kat KL susah nak cari. Ada kot, tapi RedBerry lum jumpa kat mana2. Or RedBerry yg tak tahu nak cari mana? *grin*

Ok la. See ya in my next entry!

Till then.. a bientot!
RedBerry



4 comments:

eyndayusoff said...

Dah lamaaaa tak makan laksam...

RedBerry said...

Eynda, tu la kan? Mana agak nye nak cari laksam yg best kat KL? Kedai kelantan byk ler, tapi nak Laksam yg pure and best. :)

mzhany said...

berry, ahahah kalau rumah hany kan, kepok lekor tak kira time, pg pun ada, tghr ada ptg mlm pun ada...ahahah memang akan sentiasa ada la...memang tak pernah puas laaa...huhuhu


hany kan teringin nk makan nasik tumpang...tak jumpe jer...

RedBerry said...

Hany, best nye!!!!!! Ohh sebab Hany org t'ganu. Dapat stock byk la ek? Sodap nyeeeeeeeeeeeeeee *nanges*

nasi tumpang.. ermm RedBerry tak pernah jumpa lagi kat KL nih. My colleague ada cakap ada kedai kelantan kat bangi, mmg best. Tapi tak tanye dia lak ada nasi tumpang ke idak.