Friday, November 5, 2010

Abe weeyy... Nok makay gapo?

Bonjour! Comment allez-vous?

*Chuckle* Uols boleh baca tak title for this entry? Hahaha... Kelantanese mesti tahu baca! Mayb RedBerry salah eja ke apa, tapi the sound is there lah. *LOL* RedBerry dilahirkan di negeri Che Siti Wan Kembang...Abe weeeeyyyyyy... sounds cam mak yong kan? heheh... tu kdg2 perasan diri nih Che Siti.. kahkahkah... takde la. Merapu jer nih. Anyway, i was born in Kelantan, i had my primary school at Sekolah Rendah Zainab 1 and my secondary school at Sekolah Tengku Muhammad Faris Petra. So u can see that i spent more than half of my age in Kota Bharu, Kelantan. 

Since my parents, grandpa, uncles, aunties...... my entire big family pindah ke Selangor Darul Ehsan, dah lama tak balik ke sana. Raya pun either balik Sungai Petani, Kedah (my MIL's hse).. or balik Selayang (my parents' hse).. or balik Kajang (my grandpa's hse). So takde reason nak balik Kelantan Darul Naim. 

Walaupun tak balik, tapi loghat dan makanan kelantan tak pernah kami lupa. Now RedBerry tgh gigih belaja cakap Utara lak.. hahhaa.. saja la, seronok apa belaja loghat negeri lain. Until now, RedBerry still takleh nak sebut ngan betul... esp Ayaq... bunyi nye akan jd ayak... isshhh... i need to work harder on it!

RedBerry bukan nak citer pasal my life kat Kota Bharu, tapi kalau uols pernah stay or pegi ke Kelantan, yg paling seronok adalah food kat Kelantan. Yes, kalau bab2 kuih tuh mmg manis2. RedBerry pun tak makan sgt kuih. Kalau taknak makan kuih, try la food lain. Skang dah takyah nak balik Kota Bharu. Kat KL nih pun byk dah jual kelantanese food. Kalau nak tempat mahal skit Kelantan Delight. RedBerry takyah pi kedai2 tuh, call my mummy jer!!! Yummy!! *drooling*

Jom kita tgk apa RedBerry's choice:

Nasi Berlauk

Kalau kat kelantan, Nasi Berlauk ni mmg dimakan for breakfast. Takyah cari restaurant mahal2, tepi2 jalan berlambak jual. Murah pun murah. Sorry, RedBerry tak sure dah how much makcik2 charge for sebungkus. But for sure, it's much cheaper than kat KL lah. PLUS, rasa nye secukup rasa... amat sedap. Sumer cukup, tak kedekut. Nasi berlauk ni biasa nye nasi putih di makan dgn ikan tongkol masak gulai lengkuas. Masa nak makan tuh, uols taruk la timun, sambal skit... walla! Sodap!!! Sometimes, weekend RedBerry malas nak balik umah my parents, i will just go somewhere kat Equine tuh, cari org kelantan jual nasi berlauk. Ok la jugak.

Nasi Kerabu

The next one is Nasi Kerabu. I know one of my readers, Hany... tak makan nasi kerabu ye? Kata nye tak reti nak makan, sebab kering... hehehe. Yes, mmg kering, sebab kita makan nasi yg telah dimasak dgn bunga kaler purplish blue gitieww... that's why nasi tuh kaler biru, uols. And nasi di makan dgn ulam-ulaman bersama dgn sambal kelapa, keropok ikan dan BUDU (ohh yessss yg ni wajib). For those yg tak makan budu pun, kalau makan nasi kerabu mesti taruk budu, bukan nye byk, skit jer, baru la uols boleh rasa rasa sebenar nasi kerabu, beb! *giggle* My mum mmg selalu gak masak nasi kerabu, esp kalau dah tak larat nak makan nasi biasa kan. Nasi kerabu la jd pilihan. Ada ulam... so AWET MUDA u! hahaha

Nasi Dagang

My mum and aunties suka sgt masak Nasi Dagang. Surprisingly my MIL and Biras pun suka makan nasi dagang! I loikeeee... tu la, tak kira kita nih org mana, Kelantan ke Kedah ke or even org KL ke, mesti suka makan nasi2 dr negeri che siti wan kembang nih. Tapi kdg2 RedBerry pun tak sure, nasi dagang nih asal dr Kelantan or Terengganu. Apa2 hal pun, nasi dagang ni mmg dr negeri pantai timur. Apa yg special nasi dagang nih? Nasi ni bukan nasi biasa. Beras tuh mmg kena beli khas for nasi dagang. Masak gulai ikan tongkol pun mmg khas utk nasi dagang. Again ikan tongkol jugak menjadi pilihan *grin*. RedBerry prefer nasi berlauk and nasi kerabu lagi. Sebab nasi dagang nih, mcm 'very thick' for me. Mmg beras tuh di masak dgn santan ke camna. Tapi rasa lemak skit la. Anyway, nasi dagang tetap menjadi pilihan RedBerry :)

Nasi Tumpang

Nasi Tumpang.... nasi nih mmg dah lama sgt RedBerry tak jumpa. Seingat RedBerry masa skolah jer RedBerry rasa nih. Dulu kat boarding school, so jarang keluar. Rasa nye last time makan nasi tumpang ni masa sekolah rendah kot. hahaha. Tapi camna RedBerry still ingat pasal nasi tumpang? Of coz ingat sebab nih la antara makanan breakfast dan kenangan dgn arwah nenek tersayang *Al-fatihah*. Tetiba windu sesgt kat nenek :( Anyway, nasi ni unique skit.  Dibungkus dlm bentuk kon. Apa yg ada dlm kon tuh ek? Nasi tumpang nih actually ketupat nasi, digulung dengan daun pisang and dalm tuh ada telur, sambal daging, sambal udang, mcm2 lagi. Kat KL lum jumpa lagi nasi nih, susah kot nak buat. Tapi kalau uols terjumpa kat mana2, try lah and LET ME KNOW wokey! *wink*

Persalinan Che Siti Wan Kembang

Unique nye hidup di Malaysia, negera bertuah ni. Be proud of ourselves... be proud to be a Malaysian. 1 Malaysia!

Ok la. See ya in my next entry!

Till then... A bientot!
RedBerry


6 comments:

mzhany said...

berry, hany nye hubby ore klate, hany skrg tgh blajor mkn nasi kerabu hehehhe. br 1kali makan...hurmmm kena try lagikla...hoho tp nasi dagang hany lg suke nasi dagang ganu ler..superbbb. nasi tumpang lak tak pernah rasa lagi. jarang la jumpa nasi tumapng kt klate nih.

tapi,
memang besh kalau cari maknan utk breakfast kt klate...fuhhh mcm mcm ada.....

RedBerry said...

hany, try lagi... nasi kerabu elok pun. Takde lemak, in fact ada ulam sumer tuh.hehehe

Sri Farhanim Mohamad said...

redberry a.k.a amiey :-)
sejak kawin ngan faez nie, favourite aku kalau balik klate mesti nasi kerabu, memang wajib makan ngan budu, kalu tak....tak UUMMMPPPHHHHH!!!!!

RedBerry said...

Nim, aku dah agak dah, kalau ko kahwin ngan faez, mesti suka budu lah! Org kata makan budu boleh bijak tau. Tanye faez kalau tak caya. Kehkehkeh

eyndayusoff said...

Hubby pernah makan nasi tumpang tu....dia kata sedap...

RedBerry said...

Eynda,

Dia makan kat mana? Kat Kelantan ke kat KL? Nak tahu jugak kat mana nak cari kat KL nih. :)