Wednesday, November 3, 2010

Kedai Tomyam... yummy!

Sawadee ka! Sabai dee reu? Put Thai mai dai!

Hahahaha.. tukar skit. Kasik bunyi itu siam lah. In this entry, I would like to share with u abt what my fave food that i would order everytime i visit kedai tomyam. Uols takkan tak pernah pegi kedai tomyam kan? Kalau tak pegi makan tomyam pun, mesti uols order food yg ala2 Thailand punye kan? Kat Malaysia ni, mmg berlambak la kedai tomyam. Kat KL pun dah berlambak skang. We are not taking abt those yg mahal2 wokey. Tapi yg kedai tomyam yg kecik dekat2 ngan umah kita.

Me and my dearest Mr RedBerry suka makan kat kedai tomyam. Our fave kedai tomyam is Vichuda Tomyam kat Puchong. Byk branch dia, kat Damansara pun ada. Me and hubby's fave mmg kat Puchong la. Servis pun cepat. baru je order, hubby tak habis sebatang rokok pun, food dah sampai. Lagi satu, food dia mmg sedap and portion dia pun ngam2.. tak byk tak skit. Kalau makan berdua pun mmg cun habes lah! *walla!!*

RedBerry takde la pulak amik gambar food kat Vichuda. Tapi kat sni RedBerry google jer la gambar2 food yg selalu we all order. Jom kita tgk.. sama tak ngan uols selalu order *grin*


Tomyam mmg antara yg menu wajib kalau pegi kedai tomyam. Tak kisah la tomyam campur ke, tomyam ayam jer ke, tomyam daging ke or tomyam seafood


Kailan ikan masin ni selalu RedBerry la yg order. RedBerry mmg kena makan sayur. Paling senang selalu nye pilih Kailan ikan masin ler. Sedap pun sedap and mmg ngam kalau makan ngan tom yam.


Telur dadar pulak biasa nye Mr RedBerry yg order. Kalau kena gaya mmg sedap la telur nih, or else rasa cam biasa jer.


Sideline dish pulak, we all selalu order daging masak merah. Entah ler, makan ngan tomyam nih, mcm kena jer. Pulak tu dapat makan nasi panas2. Aduihhh sodaaappp.


Kalau we all tak order telur dadar and daging masak merah, we will go for fish la. Sebab fish besar kalau nak makan for two. Mmg kalau order fish jer, tak order sidelines byk. Tak kisah la masak apa, tapi yg selalu we all order Kerapu Goreng masak 3 rasa. Ikan kerapu ni mmg sedap isinya. Pulak tu kalau digoreng garing.


So far kalau makan berdua, we all tak order udang goreng tepung. Kalau makan ngan my family, biasa nye my parents akan order. Ni antara fave ma parents, adik2.. and kalau dah order tuh, of coz la me and Mr RedBerry pun suka! Hehehe

Ni la yg best nye kat Malaysia. Food ada mcm2 jenis. Kalau RedBerry balik dr berjln obersea, terus dr airport mmg kami terus kat Vichuda, before balik rumah. Winduuuuu Thai food.... mmg suka sesgt! Makan pun tak hengat.. esp tom yam! Yummy!

Ok la. Let me know, what's ur fave food kalau uols pegi kedai tomyam?

Till then... la gorn kha!
RedBerry

 

2 comments:

mzhany said...

waaa sodapnyer...seme nya membangkitkan napsu makan...uhhhh

RedBerry said...

Hany, tapi betul la kan kalau pegi kedai tomyam, ni la pilihan kita. For sure tomyam mesti ada. :)