Sunday, November 14, 2010

Elevator: Myths and Truths

Bonjour! Comment allez-vous?

Zaman moden nih, pegi mana2 pun mesti kita guna lift kan... or omputih panggey ELEVATOR. Turun naik building, mesti guna lift tak? RedBerry ada came across one article pasal truths and myths of elevator and there were a long list of it! Rupanye mcm2 myth pasal lift nih. RedBerry amik dua camtuh jer, sebab yg tu yg selalu kita buat and we (always) thought it works :P

Jom kita tgk what are the myths and facts about the elevator.



#1
Myth: Pushing the call button repeatedly will make the elevator come faster.
Truth: Once the call button is pressed, the call is registered by the elevator controller. Pressing the call button again... and again... does nothing!

RedBerry:
Aduihh!!! Biler RedBerry baca yg ni, mmg rasa kelakar sgt, it was like seketul kena atas hidung! Lift kat my building tuh teramat lah SLOW nye. Either nak naik atas ke, nak turun bawah ke... it takes AGES! kalau boleh picnic dulu kat elevator hall tuh, kita picnic la dulu. Mmg slow! So what did i always do? Of coz lah pressing the call button ... tekan.. tekan.. tekan tekan tekan tekan!!!! 

Tapi psycho punye pasal, trasa mcm lift tu cepat la pulak. Hahahaha... so everytime nak turun or naik guna lift (provided that there's nobody there), mmg RedBerry akan keep on pressing the button :P but now i know, i dun have to do it again, coz it does nothing. Actually while we are pressing the button, tu dah a few second dah kan. Apa salah nye kita dok diam2, jgn habes energy kat situ jer, sabar... taraaaaaaaaaaa.... lift sampai sudaaaaaah :)




#2
Myth: Pushing the door close button will close the door faster.
Truth: It may cause the door to close sooner but not faster. 

RedBerry:
especially kalau pagi2 buta, sampai ofc still mamai. Mood ke laut. So takde mood nak buat baik or tunjuk baik or nak tunggu org yg berjalan berlenggang catwalk. What do we do? Yes! Pushing the door button REPEATEDLY... hoping that, it will close faster and org yg melenggang tuh tak sempat masuk. Hahhaa... just admit it, beb... it happens! Kalau mood kita baik, mmg kita tunggu la. Layannnnn.... tapi kalau mood tuh dah ke laut dalam... sorry la, u'll be my VICTIM!

But most of the time, mmg tak menjadi pun, psycho jer lebey! Tekan la camna pun, kalau pintu tuh tak nak tutup lagi, mmg takkan tutup. It's right, but pressing the button, it will just make the door close sooner.. not faster. Kalau faster, sekali tekan trus ZAAAAPPPP!! CLOSE... opsssss sorry!!! Takyah nak tunggu org lain. Kan? Isshh.... dunia .. dunia... RedBerry dah tahu skang nih. So next time kalau naik lift tuh, RedBerry malas la nak dok dekat buttons nih. Nak dok jauh skit, malas nak layan dah. Baik simpan energy for anything else :)


So after this, uols tahu la kan... the truth about elevator. No more pressing button like, "come on!! Cepat skit!!!" ... nampak nye apa2 kena sabar.... ZZZzzzzzZZZzzzzzz.

Ok la. See ya in my next entry!

Till then... a bientot!
RedBerry


2 comments:

mzhany said...

hany slalu buat yang no2...ahahaha ciss tak menjadi rupenyer....cis cis cis...

RedBerry said...

Hany, Berry pulak selalu buat #1 tuh. Aduihh, sebab mmg geram esp kalau kita tgh rushing nak balik, nak kejar LRT/ERL. Lift slow mmg buat kita naik hangin. :) But at least now we know, sumer trick tuh tak menjadi :P