Sunday, November 14, 2010

Indonesian Kebaya

Bonjour! Comment allez-vous?

RedBerry dah lama nak tempah kebaya Indonesia. Tapi sampai skang tak pernah buat. Dunno why. Selalu biler niat nak buat tuh ada, by the time nak beli kain tuh, mesti hubby suruh buat baju kurung moden. Last month my brother/sister ada kasik kain ala2 kain batik camtuh. Kaler and texture mmg cantik and love it so much. Kain tuh mmg meant for kain not for baju. So now kena cari baju. Thinking for buying some kain and tempah la jadi baju kebaya.

For raya haji definitely tak sempat lah. Kata sehari jer kan, so pakai yg mana ada. InsyaAllah kalau ada rezeki, nanti nak beli kain for baju lah. Ada jugak la usha2 kat internet pix baju kebaya indonesia. Kalau dapat pegi sana, and tempah kan best. Tapi skang nih, bahaya la nak berjalan2 ke area sebelah sana. Tempah kat KL jer la. Jom kita tgk sesama fesyen2 kebaya indonesia. Ada tu mmg la meant for pengantin, tapi kita pandai2 la adjust sana sni so that takde la nampak baju mcm pengantin ye tak? :)


#1 - RedBerry suka kaler and fesyen. Mayb kalau RedBerry nak tempah camni, takyah la kot rambu ramba tuh kan? Cantik kalau buat camni, sesuai kalau ada majlis makan malam or majlis kahwin kat hall or hotel or for Raya. :) PLUS, i love the hair, love the sanggul.


#2 - RedBerry suka yg ni bukan apa, sebab kaler tuh cun. Rasanye over la pulak ek, kalau RedBerry nak buat for raya ke apa nih. Kalau yg ni, rasa nye hanya sesuai kalau pegi majlis formal jer kot. Baru sesuai, coz byk sgt lip lap tuh. Tapi RedBerry suka cutting baju nih. Ada belah di tepi. Boleh try gak nih.


#3 - I love this one! Nampak ala2 bali skit. Cekak di pinggang, kerawang di leher, dada dan lengan. Kaler kain nih pun cantik and subtle. Purplish brown gitiew. Sesuai sgt ngan lipsticks and eyeshadow yg baru RedBerry beli! :D Takde over the top sesgt. Takyah pk nak pakai rantai, pakai anting2 dah cun. Boleh jugak buat mcm nih. Mana tahu kot2 my bro kahwin next year kan? Boleh la tempah for majlis dia nanti, bergaya sakan la kakak pengantin ek? Hehehe


#4 - Lady in red. Baju kebaya moden nih mmg cun habes. But dun think i would tempah this kind of fashion ler. Boleh la kot kalau adjust sana sni. Yg nih mmg meant for pengantin nih or just for fashion show. But still, I love the color, the details of the kebaya.

#5 - These are designed by COSRY. Biler la agak nye RedBerry mampu nak visit COSRY boutique? Berangan nak try jugak hasil seni COSRY nih. RedBerry suka yg kaler brown tuh. Mcm sesuai jer kalau dibuat sebagai baju ke majlis rasmi. Kalau nak bergaya dgn fesyen nih, rambut and makeup kena cun habes jugak. Baru la nampak outstanding. kalau baju jer cun, tapi makeup and rambut mcm biasa jer, nampak biasa jer la.

#6 - Purple and white.Cantik. RedBerry suka design kat belakang baju nih. Unique. Tapi tak sure lak kat depan camnak design dia ek?


#7 - Silver and dark purple, it's more suitable for pengantin. Boleh la jugak kalau nak buat nih. Cantik jugak esp kalau kita menghadiri majlis formal. Perhaps husband boleh la pakai baju batik kaler light purple gitiew. Comey gak. Bahagian kain tuh nampak cam songket ek? Anyway, RedBerry suka details kat leher, dada and perut tuh. Kalau perut vooonnncit skit pun boleh cover *wink*


#8 - Fuchsia and brown. RedBerry suka design and color nih sebab boleh disesuaikan di majlis kat umah jer. Kalau raya ke apa, sesuai jugak Takde la over the top sgt. Since RedBerry dah ada for bahagian kain lebeih kurang kaler camnih, perhaps boleh la cari for baju yg kaler fuchsia. Perasan tak kasut tuh? Chuumeeelll!


#9 - Colorful yet elegant. The color combination makes the kebaya look classique. Dark green and dark red are perfect combo! Kalau RedBerry nak buat yg nih, rasa nye without the 'belt' tuh kot. Kalau pengantin sesuai la sebab tak byk bergerak. Kalau kita nak pakai for raya or majlis2 formal, still kita bergerak sana sini kan? Dun think i would be comfortable nak heret 'belt' tuh sana sni :)


#10 - Tak sure yg nih sama ke dgn kat atas tuh? Just becoz yg ni gambar close up, nampak lain la pulak. But still, RedBerry suka combination kaler, details of the kebaya. Boleh jugak try camnie. Makeup tu buat smokey eyes skit, and for lipstick kasik merah, so that nampak classique. Rambut, sanggul pun cun!

So camna? Which one is ur fave? Let me know please :D

Ok la. See ya in my next entry. Stay pretty!

Till then... a bientot!
RedBerry


2 comments:

mzhany said...

hyejau xde ker? hehehe tak nak tinggal hyejau...tp seyes chanteqqq sgt

RedBerry said...

Hany, RedBerry tak tgk lak yg kaler hizaaauu.. sebab tak brapa minat hizau.. Yg paling hijau pun yg last two pix tuh, tuh pun ada red kan? hahahhaa BIAS!! :P

but lemme search for the nice ones ye. nanti Redberry masukkan dlm blog for the next entry - 'GREEN KEBAYA'.. khas utk Hany :P