Thursday, November 4, 2010

I'm too sexy for .... my eyebrows!

Bonjour! Comment allez-vous?

The title is definitely not referring to me alright! *LOL* It is just the way we say abt our eyebrows when it's perfectly trimmed and shaped. No? *grin* i love my new eyebrows.. it's well-shaped and trimmed. Last time RedBerry buat masa nikah dulu. My original eyebrows takde la berserabut ke apa, but natural la kan, tebal skit.. takde la nipis. Thanks to my dearest mummy for these eyebrows! Love u mom!

De beaux sourcils

Cuma, kalau nak nampak makeup cun habes, biasa nye eyebrows must be perfectly shaped and trimmed. Bukan nye nipis kan. Ada org suka nipiskan eyebrows, but not me. Nanti Mr RedBerry menjerit la nanti. My mother pun tak brapa approve kalau RedBerry nak nipis kan eyebrows. Nanti kan tetiba takde terus kening tuh, jenuh la nak menoreh ngan eyebrow liner. Sure nyesal tak hengat, kan?

Anyway, in this entry, bukan nye RedBerry suruh uols pegi nipiskan kening. NOPE! Tapi RedBerry nak share some techniques that i learnt during my makeup lesson with Eisya Rahman. Previously, RedBerry pernah la came across this technique in the youtube - Xteeener. Pernah tgk tak? Best gak tgk Xteeener in action. Mcm dia ajar paal makeup nih. Anyway, RedBerry tak pernah buat, sebab mmg takut yg amat. Kalau salah toreh, jawab nye tak keluar umah ler, u! I will share with u cara2 camna nak shape ur eyebrows yg Eisya ajar RedBerry. Sampai skang mmg RedBerry sendiri lum buat la. Takutttt... tapi kena cuba gak kot nanti.

Jom kita tgk!

Three-pointer

Mula2 uols place ur eyebrow pencil kat tgh2 between mata and tepi hidung. This one nak tgk mana starting point (1st point) for your eyebrow ler. Kalau uols punye hidung kembang skit, uols tolak masuk skit, so uols boleh dapat garisan selari dr ujung mata dlm ngan kawan luar hidung. Once dah dapat point tuh, uols tanda la satu line kat situ.

Lepas tuh uols letak pencil tu diagonally across your face. So that terkena hujung hidung dan tgh2 mata. Try uols tgk the first pix kat atas tuh. Camtuh ler.Yg ni paling penting, sebab nak menentukan arch of your eyebrow. Where the pencil hits your eyebrow is where your arch is. Kalau salah part ni, nanti nampak kening terlalu tinggi.. ala2 ziana zain version over lak nanti. hehehe..


Step by step


The third step is again, uols letak pencil diagonally across your face. But this time, pencil tu mesti terkena hujung tepi hidung, hujung mata dan hujung your eyebrow. So now tanda la kat atas eyebrow tuh. This point is the last point for your eyebrow. kalau eyebrow yg ujung tu tak cukup panjang, dun worry, nanti uols boleh highlight dengan eyebrow pencil later.

Once uols dah tanda sumer tuh, uols letak jari kat the second point (arch), and tarik / angkat skit point tuh. Biler uols tarik atas skit tuh, uols boleh nampak ur natural eyebrow shape. Kan? So based on that shape, Uols trim / pluck / cukur la yg lebih2 tuh, yg nampak serabut tuh buang.

Lepas buang yg berserabut tuh, uols ukur balik secara melintang ngan eyebrow pencil, arch kanan dan kiri eyebrow tuh. Mesti kena sama. And again, ukur pulak hujung each of eyebrow tuh mcm dlm gambar kat atas. Kalau tak cukup panjang, time nih la nak kaler ngan eyebrow pencil, kasik nampak panjang skit eyebrow tuh.

Ingat ye, dlm dok buang bulu2 kening yg lebih tuh, the best eyebrow shape for your face is the one that you were born with. Baru nampak well-trimmed and shaped yet so natural. Your face surely look fresh and gorgeous!

I'm too sexy for my eyebrows

Tips: Kalu uols yg type pluck ur eyebrow guna tweezer, mesti rasa sakit kan everytime nak pluck tuh. Oucchh!! So nak elakkan sakit, before tuh uols letak ice cube dulu kat atas tempat uols nak pluck nanti. So kurang la skit rasa sakit. Hope this helps!

Ok la. See ya in my next entry!

Till then.. A bientot!
RedBerry



2 comments:

mzhany said...

berry, tak brani buat...ahahah sbb kompom tak jadi kuikuikui tapi aperpon tq, for da tips...

RedBerry said...

Hany, welcome. I pun tak brani lagi nak buat. But who knows sooner or later nak try buat sendiri kan. So i just share kat sni jer the techniques yg i blaja. Nanti kalau hany dah buat, let me know wokey! *chuckle*

Take care.. hope ur mata dah ok dah.