Monday, November 8, 2010

Blooming Tulips

Bonjour! Comment allez-vous?

Apart from roses, RedBerry suka sgt Tulips... yes Tulips! Sayang seribu kali sayang, kat Msia ni takde Tulips. *nanges* Nak dijadikan citer, after SPM RedBerry nampak gambar scenery kat Ireland. Pulak tuh ada gambar Tulips. I know that Tulips are the national emblem of Holland. So kalau nak tgk tulips sepatutnye cita2 pegi Holland la kan? *garu pala*

Beautiful white and yellow tulips

Initially mmg cita2 RedBerry nak jd a doctor. Pulak tuh after SPM tetiba ada course Accounting, twinning program utk pegi Ireland. Sebab dah fell in LOVE sesgt kat IRELAND nih, tukar la cita2. Dan dan tu gak. Hahaha. Giler kan? Yes i know.. terus tukar. Tu la org kata ketentuan Allah Maha Esa. Dia telah tentukan segala2 nya. Kalau RedBerry amik jugak medic rasa nye, tak lepas. Sehari dlm kelas dah pitam sebab RedBerry takut BLOOD!!! uweeekkkk.. *puke*

Syukur alhamdulillah. Masa kat Dublin, RedBerry sempat la tgk and pegang Tulips yg mcm2 kaler. Kalau Spring/Summer jer, tu la time paling best! It's tulips time! Kat sana, RedBerry tak byk duit nak travel around. So tak dapat la peluang pegi Holland. InsyaAllah, kalau dizinkan Allah, mintak2 RedBerry ada rezeki pegi Holland ngan husband tercinta. Amin.... 

A bouquet of purple tulips

Until now, i still LOVE Tulips! Uols nak tahu tak, Tulips ni bukan just sebarang bunga jer. Ada makna tau. In fact ada satu legend kat Parsi, ada la sorang mamat nih nama Ferhad, suka sgt kat sorang pompuan nih, Sirin. Tapi Sirin buat derk jer, tak layan cinta si Ferhad. Punye la dia nih sedih and merana, dia pegi kat desert, and mati kat sana sebab patah hati. Sebelum mati tu dia dok nanges, patah hati la katakan. Air mata yg berderai2 menitis ke pasir tuh, turned into beautiful tulips. Dia mati, tapi tulips subur tumbuh... ermm... punye la dia cinta kan Sirin and patah hati sebab di tolak cinta. Cinta tuh la bertukar jd Tulips. Superb!

U know what? Amongst the Persians, the tulip is an offering a young man makes to his beloved. Sweeettt!!! What he is saying in the language of flowers - "as the redness of this flowers, i am on fire with love" - fuhhhh.... jiwaaanggg!!! *syahdu*

Pink Tulips and a sleeping baby

Color of Tulips carry their own meanings. Generally, it is an expression of love from a lover. How about the specific colours then? Jom kita tgk sesama. RedBerry tak dapat cari sumer kaler, but at least we try to find some meanings of Tulips here:

Variegated tulips - for Beautiful eyes

Red tulips - indicate an irresistible love

Yellow tulips - for hopeless love that has no chance of reconciliation! (WHAT!!!!)

Combo red and yellow - an expression of congratulations

Combo yellow and orange - imply passionate thoughts

Combo red and white - signify unity


Tulips

So at least now, we know Tulips also carry some meanings right? *smile* I love tulips!

Ok la. See ya in my next entry!

Till then... A bientot!
RedBerry



3 comments:

eyndayusoff said...

Eynda suka tulips jugak :-)

RedBerry said...

Tapi kat Msia takde, Eynda :(

mzhany said...

berry nak emel bleh...hehehe ada nk emel sesuatu tp xjompa emel berry