Sunday, October 17, 2010

Malaysian breakfast... what we won't miss

Bonjour! Comment allez-vous?

This is why we love Malaysia so much! We r unique. Dun u think? U dun have to list down all the uniqueness abt us, just take one..... one thing ONLY... Malaysian Breakfast. U may have different preferences, but for me these are my all time fave breakfast. Jom kita tgk sesama. Kalau ouls pun have the same preference, eh eh.. sama la kita ek? We are truly Malaysian, dun u think? *grin*

Nasi lemak

Nasi lemak... oh yesss.. nasi lemak kosong ke, ayam goreng ke, paru masak sambal ke, kerang sambal ke... It doesn't matter! As long as it is nasi lemak with a delicious sambal, it completes our breakfast. I usually have nasi lemak on weekend. Pagi2 keluar la sat beli nasi lemak and makan kat umah. Weekdays tak sempat. Sampai opis pun ngam2. Mana nak sempat nye makan nasi lemak. Everytime keluar Malaysia, nasi lemak la yg paling we all miss sesgt! Ye la, kat obersea mana nak cari nasi lemak nye. Makan roti, croissant with jam jer la. Biasa biler dah sampai KL, breakfast tuh mesti pegi hunting for nasi lemak.... ohh nasi lemakkkkkk we miss u!!! hehehe...

Roti canai

Satu lagi my breakfast during the weekend is lotiiii canaaaaaiiiiiiiiii... yeeeeee... roti canai, beb! Uols pun mesti suka kan? Dr zaman kecik2 sampai la skang dah 'matured' pun, pagi2 kalau takde selera nak makan nasi ke apa, roti canai la yg menjadi pujaan kan? One thing abt roti canai nie kan... for me la ye... kalau makan roti canai atas pinggan, ermmm mcm tak best jer. Mcm rasa tak complete. Kena makan roti canai atas tray besi mcm dlm pix kat atas tuh, and kuah mesti letak kat slot2 kecik tuh. Fuhhhhh, padahal makan roti canai kosong jer. Tapi puas hati nye, mmg tahap dewa lah! Pasal apa ek? Unique kan?

Karipap putar

Karipap putar ni me and hubby's fav nih. Nak2 pulak dlm tuh isi kentang and daging... fuhh puas hati. Tapi kalau takat nak beli breakfast tepi jalan, takde nye nak dapat isi daging wokeyy. Takat isi kentang yg tak brapa nak ada tuh, boleh la dapat. Kat tepi LRT Ampang Park sana, they all still jual 3 biji for RM1. Tapi kalau kat sundry shop kat bawah my opis tuh, sebiji 60 sen! RedBerry makan nak telan pun segan. Mahai weeyy... sedap ke? TAK LANGSUNG! Dah takde choice, beb. Beli jer la. RedBerry kena breakfast, or else nanti sakit perut. Sapa nak menjawab. Sedap tak sedap tuh lain citer. Janji kena makan breakfast. Karipap nak buat sendiri mmg seksa la. Esp nak buat shape kat tepi tuh. Mau sampai malam tak habis buat karipap :)

Teh tarik

Teh tarik!!! Nih la yg paling RedBerry winduuuuuuu everytime nak breakfast kat oversea. Kat sana coffee, tea tuh belambak. Mmg la best. Tapi mana nak cari teh tarik? *nanges* I have never had any chance to visit Pakistan or negera2 seangakatan. Tapi Mr RedBerry kata kat sana pun kita leh dapat. Well, perhaps teh tarik nih mmg origin dari sana ek? Whateva it is, tah tarik still represents the uniqueness of Malaysia. No? Teh tarik, makan dengan nasi lemak or roti canai.... perrgghhhhh!!!! Nikmat idup kat Malaysia nih. 

Mmg la best dok overseas uols... esp kalau time2 spring, autumn... winter pun tgk la tahap beku tuh camna. Sejuk jer kan? Tapi dr segi makan, rasa selamat... RedBerry still prefer dok kat Malaysia. Kita rasa.. we belong here. Kalau dok kat sana, rasa terasing. Mmg la ada Malaysians, malaysian foods and all that. Tapi keunikan yg ada pada Malaysia tuh tak sama setiap kali kita berada di Bumi Malaysia yang tercinta. 

I am proud to be a Malaysian.. and i am happy... i am HOME!

Ok la. See ya in my next entry!

Till then... A Bientot!
RedBerry


2 comments:

suamihanyisterizuki said...

Teh tarikkkk!!! wallahhhh sedapnyer....

RedBerry said...

Kan? RB rasa sumer org sukakan teh tarik.. unless kalau doctor tak kasik minum :)