Sunday, October 3, 2010

childhood memory

Bonjour! Comment allez-vous?


Childhood ..... timeless memories

Dok sembang2 ngan kawan and dok baca blogs pasal kenangan zaman kanak2. Teringat lah zaman RedBerry zaman2 dulu. Ada jugak yg dah tak brapa ingat. Tapi RedBerry try jugak imbas kenangan lalu ye. Entry ni sambungan entry sebelum ni pasal nostalgia citer jepun. I was born in 1978 and masuk skolah std 1 in 1985. So u all tahu la kan in which era I membesar *grin*. Sesapa yg sama era ngan RedBerry mesti familiar dgn apa yg akan redBerry citer dlm entry ni. Jom kita tgk perjalanan hidup RedBerry masa kecik.

1) Zaman2 Skolah
Ingat tak zaman skolah rendah dulu ada program susu sekolah or MILO yg dtg ke skolah and kita sumer kena bratur. Dapat FREE. Mmg suka sgt lah kalau nampak van susu or Milo tuh. Kalau bratur kena ikut kelas. Bukan main serbu jer. Sekali setahun camtuh, kalau tak silap, mesti ada progam gosok gigi bramai kat tepi longkang. Hahaha... everybody dapat toothbrush and a colorful mug. Dok tepi longkang ramai2, and  dentist / nurse klinik kerajaan akan ajar cara nak gosok. Masa tuh ikut jer apa cikgu suruh. Tepi longkang pun tepi longkang la. Janji ada aktiviti luar kelas. Yg paling tension kalau minggu dentist dtg skolah and everybody kena check gigi. Fuhhh ngeri. Esp kalau nampak nurse masuk kelas and bawak list. Seram sejuk jer rasa. Jumpa dentist lagi la, rasa nak pitam! Until now RedBerry mmg takut ngan Dentist! *nanges*

Tahun 80an, masa tuh sumer murah lagi. Duit sekolah pun mak kasik 50sen jer. Ye la, boleh beli nasi or mee semangkuk 30sen camtuh rasa nye and air 20sen ke 10sen jer. Tapi masa tuh pandai2 la kalau nak beli apa2 yg lebey. Simpan duit. Ada tabung sendiri. RedBerry dulu ada tabung NURI - Bank Rakyat. :D Tapi for those yg parents gaji less than certain amount, dapat bantuan makanan. And normally mereka akan keluar rehat awal skit. Program Rancangan Makanan Tambahan (RMT) kalau tak silap. Mereka jugak dapat bantuan text book tau. RedBerry tak dapat, kena beli sendiri. Mayb sebab salary my parents tak layak nak dapat bantuan kot. So mmg my parents kena budget la for text book and buku2 lain :)

Masa masuk skolah gurls' school, ramai budak yg bawak bekal and botol air sendiri. Bukan bawak dlm plastik beg tau, tapi dlm bakul yg cantik. So kalau pegi skolah tuh mmg trend bawak beg skolah, and bakul lunch. Beg skolah pulak mesti gantung keychain. Baru la kata boleh masuk geng. Kalau tak, tak geng lah! My botol air la bentuk teropong. Ada dua side kan? so sebelah plain water, sebelah lagi Milo. :D
Dulu my parents both keje, so takde masa nak hantar amik ke skolah nih. So RedBerry naik kete or van skolah. Ingat lagi yg kete tuh pakcik tua pakai kopiah. Masa kecik suka sgt keluarkan kepala kat tingkap, mesti pakcik tuh marah, "Weeyy! Jgn duduk camtuh, kan jd kepala sotong!" ... hikhikhik.. kalau esp budak2 laki la selalu kena. Zaman dulu kalau pakcik kete tinggal ke apa ke, mana ada handphone nak call parents kan? Mmg pegi cakap kat cikgu, kata kena tinggal takde sapa amik. Kalau lambat skit, mesti teringal lah. Ye la kita pun bukan ada handphone nak call pakcik kete kata kita lambat skit ke apa kan? Kenangan betul...

2) Game zaman2 kecik
Dulu mana la ada internet, PS2, Xbox dan bagai. Sumer main game yg either reka sendiri or mmg turun temurun dr mak bapak kita. Masa RedBerry was in Std 1 to Std 3, time recess mesti ajak kawan2 pi padang. Time umur camtuh, makan2 ni tak penting sgt. Budak2 laki suka main guli. Tapi gurls sumer mesti main lompat getah (also know as Zero Point). Nak main game ni mmg kena tau camna nak lompat jer. Skill tuh mesti power! Level paling susah rasanye masa level kat kepala org yg pegang getah tuh. Nak pulak yg pegang getah tu tinggi, argh! tension! Mmg stress giler la. Tapi kalau lompat dan lepas tahap tuh, fuhhhh.. tak tahu nak cakap camna. Mmg happy sakan! Std 4 to 6 masuk gurls' school. Time recess biasa nye makan and lepak2 jer. Takde pulak nak main2 nie. Kalau kat kampung my atuk, mesti main game dlm group yg besar la, selalu main POLICE SENTRY... police sentry one two jaga, polis mati pencuri jaga. Heheh! Ingat tak game tuh? Gurls mesti suka main batu seremban. Sama ada guna batu kecik2, or mintak mak jahit kain and letak pasir dlm tuh. Uishh mmg praktis tak ingat la b4 jumpa kawan2. Mmg nak jd champion memanjang.

3) Favourite Malay TV Show
Antara tv series yg best time tuh yg ramai jd follower adalah OPAH (ingat tak?) dan PJ Holding (ala2 Dallas camtuh). Kalu lawak pulak, Santan Berlada. Program utk kanak2, RedBerry rasa kalau tak silap nama nye Mini Parlimen dan satu lagi program hosted by Kak Yong (sore Kak Yong mmg soothing habis, very motherly). 

4) Favourite English TV Show
Antara tv series yg RedBerry follow ler jugak, Remington Steele. Ni la first time tgk Pierce Brosnan berlakon. Mmg favourite ler dulu. Lagi satu, citer Dallas, pasal suka duka org kaya. Time2 tuh, minat yg amat kat Johnny Depp, RedBerry suka tgk 21 Jump Street. Dia lak masa tuh baby faced kan? olohhh cute giler. Kalau series yg ala2 detective lak, RedBerry suka tgk Mission Impossible (ori), MacGyver and Magnum PI. Satu lagi ala2 citer fiction la, ingat tak citer V. Citer pasal alien cicak kalau branak kuar cicak thru perut ke mana dah. Uols ingat tak ada satu series ni - The Girl from Tomorrow. Pasal budak pompuan dr tahun 3000. Yg tuh RedBerry layan habis. Sebab Fiction kan. nak tahu sgt org2 tahun 3000 tuh camna. hahahaha. Aduyaiii.. budak2 punye imagination la katakan. Zaman2 kanak2 tak sah tak tgk Sesame Street! Masa dulu2 yg tuh la program yg fofular for kids. Kalau cartoon lak, semestinya Thundercat, Chipmunk, Mickey Mouse, Smurf, Transformer dan Ninja Turtle. Sumer nie RedBerry mmg layan la. 
Thundercat

5) Favourite Japanese TV Show
I have mentioned it in my previous entry. My fav all time japanese series are Moero Attack and Chiaki. Tapi of coz la RedBerry layan jugak Oshin, Rin Hani Koma, Kesatria Baja Hitam, dan Ultraman Ace.

6) Favourite junk food
Masa RedBerry tadika, RedBerry byk stay ngan atuk & arwah nenek kat kampung. So paham2 la, kalau dah cucu dok ngan grandparents, mmg manja habis. Nak beli apa2, junk food ke apa, takde sapa nak marah. Pulak tuh masa tuh kedua2 moyang RedBerry ada lagi, staying together with atuk and nenek. Kedai runcit lak dekat ngan umah. Apa lagi almost everyday mintak duit ngan mereka nak beli apa2. Yg selalu menjadi fav junk food time tuh DING DANG and TORA sebab dapat mainan dlm kotak tuh. :D Kalau dah bosan, tukar la beli Chickedis dan Mamee. Uols ingat tak aiskrim Malaysia, RedBerry panggey aiskrim patah. Sebab kalau nak makan tuh, kita potong kat tgh2. Satu lagi, aiskrim plastik yg nenek or mak buat. Kalau buat pagi, tgh hari dah jenguk fridge. Kdg2 tuh every hr pi check dah keras ke belum aiskrim. Tak sabar nak makan!

Ding Dang and Tora 

Tu la di antara kenangan zaman tadika and sekolah rendah. Masa skolah menengah, RedBerry kat boarding school. So kenangan tuh lain la skit. Nanti kalau RedBerry ada idea nak tulis pasal memory kat skolah menengah, RedBerry tulis dlm entry yg lain ye. 

It's just something to share with uols. Our childhood memories are timeless. Kalau ada video and boleh tgk balik video tuh, pasti gelak pecah perut!

Semuanya tinggal kenangan. See ya in my next entry.

Till then... à bientôt!
Red Berry

3 comments:

anis tasnim said...

kenangan zaman kecik2 kita cam sama je.. maybe sebab kita lahir tahun yang hampir sama... X sabaq nak baca kisah redberry sekolah menengah plak coz i pon kat boarding skul... mesti lebih kurang gak.. hehe...

amin mursyidi said...

redberry, amin mursyidi n anis org yang sama ye... jgn confius ye...hehe

RedBerry said...

Hehehe.. Hi Anis, mula2 tuh confused gak :P

Anyway, mmg mcm2 kenangan masa kecik, tapi byk dah lupa. Anyway, teringin nak buat pasal sekolah menengah, tapi i dunno where to start. hahaha U pun boarding school kan.. so mcm2 la nak citer kan? Nanti la, kalau dah dapat idea nak susun citer, i will put it in my blog.

Thanks for reading my blog, laling. XOXO