Friday, December 31, 2010

Shanghai - 17th Dec 2010: Part 2

Da jia hao!

RedBerry on the first day

On the first day, Mr RedBerry bawak RedBerry ke tempat paling ramai org kat Shanghai ni. Kalau dtg Shanghai, tak sah kita tak pegi tempat ni. It is NANJING ROAD. Tempat nih panjang and sepanjang jalan tuh kiri kanan kedai. Kat situ byk la mall and kedai2 lain. Sephora pun ada! (tapi takde brand Too Faced!! uwaaaa) Kalau sapa yg pernah pegi London, and pernah visit OXFORD street, yes lebey kurang camtuh la. Tapi in a bigger scale. Jalan nye lagi besar and lagi panjang. Kete takleh lalu kat situ. Utk jalan kaki and motor jer. Penduduk Shanghai pun dah lebey kurang penduduk Malaysia ramai nye kan. No wonder la besar. :D

Tgk skit facts abt Nanjing Road:

The most bustling shopping centre in Shanghai and enjoying the reputation of China's No. 1 Street. Business hours are from 10am to 10pm! Brightly lit Nanjing Road is a wonderful view at night in a sea of lights.

Jom kita tgk gambar skit:

Nanjing Road

Cute little sight-seeing train 

Cak!

It was Friday, so Mr RedBerry kata kalau weekend lagi ramai. Tu pun dah ramai, uols. Tak tahu la weekend camna. Nanti weekend kena dtg lagi nih, nak merasa kesesakan Nanjing Road. Biasa nye kalau kat sni org pegi Malam, sebab Shanghai ni mmg terkenal ngan lampu2 yg berwarna-warni. Sementara nak tunggu malam tuh, we all berjalan from Nanjing Road tuh terus ke THE BUND.

A symbol of Shanghai and an epitome of Shanghai's modern history. On one side of the broad highway stand 52 blocks of tall, magnificent buildings with different architectural styles, which can be called a museum of modern world architecture.

On the other side is the wide embankment, where crowds of visitors come to enjoy the beautiful scenery on the Huangpu-mother river of Shanghai! When night falls, colourful lights illuminate the whole Bund area and turn it into a scene of the "wonderland".

Jom kita jeling2 tgk gambar skit:

 In front of The Bund

My dearest Baby Sayang, Mr RedBerry 

View of Pudong from The Bund

Masa tuh dah 5pm, dah gelap. Sejuk pun makin sejuk. Nasib pakai tebal. Before patah balik ke Nanjing Road tuh, we all singgah kat Dunkin Donut ordered Mocca. Time2 sejuk camni la nak menikmati hot coffee.. ffuhhh.. nikmat :D Kita minum dulu!!

At Dunkin Donut - Nanjing Road


Patah balik ke Nanjing Road. Masa ni dah nampak dah lampu yg berwarna warni. Cantik! Mmg betul la malam kat Shanghai mmg cantik. Sepanjang2 berjalan tuh mesti dtg la a few people approching us... "Sir, watches? Bags? Gucci? what u want? Come come.. look look.. follow me.. only 1 minute walk". Apparently, they all nih takleh jual terang2 kot. Nanti kena tangkap ke apa. Unless kalau they all jual tempat yg mmg government kasik permission like at Xiang Yang Market. Setiap kali they all approached us, we all sengih jer. Buat tak tahu.... jalan terus da... Jom kita tgk gambar2 kat Nanjing Road at nite:





Dah penat and kata tak cukup tido. Lepas tgk lampu2 kat Nanjing Road, we went back to the Hotel. Sejuk giler time tuh. Rasanye dlm 2 or 3 deg. Cel. Masak nasi and makan with ayam masak merah. Sodap!! Ok la.. sambung lagi nanti.... ni men, wan an (uols, nite2). ZZZZZZZZZZZZZZZZ......

To be continued.....

Till then.. zai jian.
RedBerry



4 comments:

mzhany said...

berry, gambar yang caption dia At Dunkin Donut - Nanjing Road tuh, berry dah nmpak mcm org shanghai dah sepet matanya...huhu

ok ok hany tunggu part seterusnya

RedBerry said...

Hany, hehehe... mmg mata dah sepet pun :P Tunggu for the next entries ye... sorry slow skit, coz nak ingat balik flow time berjalan tuh.

MAPPIAU said...

waaaa beshnye jenjalan kat negara orang kan, huhuhu

RedBerry said...

Hello, Mappiau! Happy New Year, laling. Alhamdulillah. Sekali sekala nak kenal negeri org. U pun boleh ikut ur hubby apa?