Wednesday, December 29, 2010

Shanghai - 17th Dec 2010: Part 1

Da jia hao! (hello everybody!)

On Thursday 16th Dec 2010, RedBerry punye la kelam kabut balik from opis. Terkejar2 naik ERL nak balik. Ye la, takut tak sempat nak mandi and tgk balik checklist kan. Flite from KLIA was at 2am on 17th Dec 2010. Hahah 2 pagi... sanggup u! Tak tido pun takpe. We all naik Chinese Eastern Airline. Best gak, and boleh mintak special meal for muslim. We all parked kete kat ERL station and terus naik ERL ke KLIA. Senang. Masa dlm flite tuh, RedBerry dah pening lalat. 2am, beb.. 2 pagi.. ngantuk weh. Dah la baru balik keje. Letih. Kena telan panadol dlm flite, sebab kepala dah pening. Bangun kejap la, masa they all nak served food. Tgk food tak lalu. Tido balik... zzzzzzzzzzz......

So, dlm flite tido jer... sampai la bunyi.... "we are now arriving at SHANGHAI PUDONG INTERNATIONAL AIRPORT"... uols!! Argghhhh!!! Dah sampai!!! Kepala terus dah tak pening, dok sengih2 kat Mr RedBerry, mcm tak caya dah sampai!! Tgk jam, it was 7am. Time kat Shanghai sama ngan kat Malaysia jer. Tak yah nak tukar jam. :D Leading stewardess tuh announced lagi, "the temperature is MINUS 3 degrees celsius". RedBerry sengih lagiiiiiiiiiii.. lagiiii dan lagiiiii... waaaaahhhh... sejuk tuhhhhh *grin* Masa kat immigration tuh, RedBerry dok sengih2. What to do, muscle kat pipi ni takleh buat apa, dok sengih jer, happy sesgt. Masa nak cop passport tuh dok sengih, siap cakap "ni hao!" kat officer tuh.. *tepuk dahi* as expected, mcm la officer tuh nak sengih balik kan.. muka serious jer! hahahhaaa.. Tak malu pun.. i dah sampai SHANGHAI!

Shanghai

Airport dia teramat la besar! Tapi tak secantik KLIA. :D Kalau tgk boarding gate dia ada 200 gates! Melampau la besar. Sorry, RedBerry mmg jakun. Sebab first time ke China. I mean the Mainland. Masa kat Macau and HK, takde la besar camni. So jakun la skit.. hikhikhik.. Keluar jer dr immigration, terus tolak trolley ke MAGLEV. Haaaa yg ni best! Mmg plan nak naik train yg laju ni from airport to the city. Ye la, nak merasa, beb. Mana nak dapat kat KL :( Before nak masuk tuh, our bags kena scanned dulu... mcm nak naik flite lah. Dr segi security mmg bagus la Shanghai ni.


Shanghai Maglev

Ni mmg bullet train la. Tak tahu la camna lajunye yg kat Japan kan. Tak pernah pegi. Tu kena tanye Hanis aka Hana Sakura. Kalau before 9am, train ni paling laju pun 300km/hr.. tapi after 9am.. it will go up to 431km/hr!! Full speed! Terbang, beb.. terbang! Masa RedBerry baru sampai, it was before 9am.. so merasa la yg 300km/hr tuh.. tuh pun rasa dah laju sesgt. Biler nak balik tuh, merasa yg paling laju tuh 431km/hr, beb.. esp masa dia senget skit tuh, mcm dlm pix kat atas tuh, fuhhh trasa teramat laju. Again.. JAKUN!! hahahhaa... please bear with me, uols.. mmg jakun pun :D Kalau la ada kat Malaysia, nak balik SP kejap ker kot.

RedBerry nak share the fact about MAGLEV nih. Jom kita tgk sesama:
  • The Shanghai Maglev Train is a magnetic levitation train (MAGLEV) line that operates in Shanghai.
  • It is notable for being the FIRST commercial high-speed maglev line in the WORLD!
  • Normal operating speeds usually reach 431 km/hr, but during the test run, the Maglev has been shown to reach a top speed of 501 km/hr!!!
  • It is the world's fastest train in regular commercial services, faster than previous record holder at 320 km/hr with TGV in France. (yg ni Redberry merasa masa nak beli Belgium from Paris arie tuh. Mmg laju. Tak sangka Maglev ni laju lagi. Patut la rasa nak terbang!)
  • The journey was designed to connect Shanghai Pudong International Airport to the outskirts of central Shanghai - Longyang road subway station in Pudong.
From the airport, we all naik MAGLEV sampai ke Metro (subway) Long Yang Lu. ("lu" means "road") and then tukar ke Metro Line 7, terus ke Dong' An Lu. Masa dah sampai kat Dong'An Lu.. we all dok kejap, mengah tarik beg. Hehehe. Then continued jalan abt 5 minutes gitiew... jeng jeng jeng!! We saw our hotel - Asset Hotel at Wanping Road, Xuhui District, Shanghai. Hotel ni tak besar, tapi RedBerry suka sebab bersih and bilik dia cantik dan LUAS sesgt. I loike!! Well, we all amik Junior Suite, mmg best ler. Price dia dlm RM200++ per nite. Ok la sesgt kan? :D

Junior Suite

Sampai jer, we all masak nasi. Yes.. MASAK nasi. We all mmg ada travel cooker, so senang pegi mana2 takyah nak susah2 cari kedai makan. We all bawak ayam masak merah, ikan tongkol masak pedas, ikan bilis sambal petai dan kari daging lagi u! Hahhaa... meriah kan? Bukan yg instant tau! Beli lauk tu on the day before naik flite and letak dlm ice cooler bag. Beras bawak yg pack kecik. :D sejuk2 makan food yg pedas2 fr KL.. fuhhhh brasap, beb! Sodap.

Lepas makan, rest kejap. Dlm 1pm or 2pm gitiew, we all keluar la. RedBerry nak merasa Shanghai for the first time la katakan. Hikhikhik.. sanggup keluar sejuk2. Masa mula2 sampai tuh, still nampak ice tepi2 jalan coz a day or 2 days before tuh, it was snowing! Melepas! The temperature was below 10, mayb ard 5 to 6 camtuh. Still kena pakai winter jacket.

Kat Shanghai ni senang, naik subway jer. Laju pun laju. Kalau nak naik cab pun ok, takde la mahal sgt. Tapi on day 1, we all naik subway jer. Saja nak get familiar with the lines. Semua ada 11 lines. Lebih kurang mcm kat London or Paris. Metro Line bersimpang siur. Station dia mmg besar. Setiap kali nak masuk, mesti kena scan bags. Again, kalau bab security mmg cun habes la. Rasa selamat jalan2 kat sana. Polis pun merata2.

Ok lalings! RedBerry citer mana RedBerry merayau on the first day later. Gambar2 nanti kat next entry ye :)

To be continued.......

Till then.. zai jian
RedBerry

3 comments:

Hanis MY said...

wahhh best2, hebatnya makanan tu seme kagum la dgn RB, cepat2 tak sabar next update hehe..

H A N S said...

wowowooo syoknyer..RB, tiber tliur dgr RB bw mknan sedap2 tu..nyum2!

mzhany said...

a'ah berry, kagums jugak pasal bab makanan itu. fuhh cayalah.

nak tgk gmbr gmbr gmbr ;)