Thursday, December 9, 2010

let's play a game

Bonjour! Comment allez-vous?

Je tu manques? (u miss me) Non? (no) Oui? (yes) ... oui!! Tu me manque beaucoup!! (yes, i miss you very much!!!) tak tipuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...betul!!

I know uols winddduuu sgt kat RedBerry???? Kan?? Kan?? uwaaaa.. RedBerry pun giler windu kat uolssssssssss!!! Giler la year end ni, keje cam apa jer. Ok ok.. RedBerry tetiba tingat pasal permainan kita zaman kecik2. Ye la, time stressed out camni, mula la tingat masa zaman2 kecik. Takyah pk susah2. Tahu pegi skolah, balik buat homework and petang main ngan kengkawan :) Ye tak?

Masa kecik2 dulu mesti uols pun ada permainan kegemaran. Dulu mana la ada internet, PS2, dan segala game yg modern nih, beb. Lain la uols yg zaman IT kan? Dulu game yg RedBerry selalu main more to outdoor activities. Generasi skang jer, main game apa pun, guna PC, TV screen etc. Ye lah, kalau nak biar main kat luar pun bahaya skang ni. Dunia dah tak selamat. Anyway, jom tgk apa my fave game masa zaman kanak2 dulu :)



Game #1 - Ketinting

Dulu body ringan, beb :P Setakat nak lompat ngan kaki sebelah? takde hal lah! Hakhakhak.. riak tuh. Riak la sebab skang dah takleh. I bet kalau lompat tiga petak tuh dah menjerit lenguh. Nak pulak time kena bongkok skit amik batu yg kita baling tadi. Ouuccchh! Mau demam seminggu. Kahkahkah. Biasanye game ni, RedBerry main kat kampung. Rumah tok dulu ada halaman besar. So mmg boleh la takat nak main ketinting nih. Errmm.. actually boleh gak suggest during family day buat game nih. Mesti riuh rendah. Hehe



Game #2 - Batu Seremban

My mom dulu siap tolong buat sarung for batu seremban and kita just taruk pasir jer la dlm tuh. Suka tul main batu seremban ni. Kalau tak main ngan kain isi pasir nih, RedBerry guna batu sungai or sometimes guna guli. Guli susah skit la, sebab bulat sgt and licin. Mudah jatuh. Tapi kalau takde choice, guli pun guli la. Game ni mmg memerlukan fokus yg tinggi. Alaaa uols tahu la kan, biler kita punye turn jer, pihak lawan kita mesti try distract kita. kalau tak cekap, mmg kalah la. nak pulak habes kan tujuh batu tuh. Yg paling hebat kalau kita boleh amik semua batu tuh in one shot. Fuhhh! Yg tu boleh braya terus la. Dah lama tak main batu seremban, tangan pun dah tak 'lembut' cam dulu. *grin*



Game #3 - Lompat tali / getah

Lompat getah ni mmg fave RedBerry masa primary school. Kalau setakat getah tu kat level kepala, ala kacang jer, beb.. hahhhaaa.. (kata masa tuh body ringan.. kalau skang.. mimpi!!). Level paling susah kalau tali tuh org pegang, they all lurus kan tangan ke atas.. kasik lurus betul. Nak pulak org tuh tinggi, mmg masak la nak lompat. Yg ni mmg kena ada skill la nak lompat. Sometimes, mmg kena guna teknik gymnastic ke apa, so that kita dapat lepas. Kalau lepas tuh, mmg champion la. Hehehe... best :)



Game #4 - Congkak

My mom siap beli lagi papan congkak nih. Dulu mmg ada simpan kat umah. Skang nih mana entah, rasa nye tak bawak masa pindah KL arie tuh. Biasanye congkak nih, RedBerry main ngan family la. Kalau malas nak buat activity kat luar, main congkak la jd pilihan. Main ni pun boleh main letak jer guli dlm lubang congkak, kena ada strategy. Mmg permainan ni memerlukan strategy yg bagus kalau nak menang. Nak pulak main ngan org yg mmg power main congkak, aduihhh.. berpeluh la.

Byk lagi game masa zaman2 kecik. Tapi yg 4 nih la yg menjadi kegilaan RedBerry dulu. So, camna? Uols pulak camna? Zaman kanak2 dulu suka game apa? Share with me wokey :)

Ok la. See ya in my next entry.

Till then... a bientot! XOXO
RedBerry

3 comments:

Joy said...

kesemua permainan itu adalah permainan femes zaman kita kecik2 dulu kan ;)

Arenis said...

amiey, sor lagi game are masa kecik.. de'cok ambak... tau dop miey? heheheh...

RedBerry said...

Joy: ohh tersgt la femes zaman kita kecik2 dulu. Tapi byk lagi actually. Share with us, kalau u ada game yg u selalu main dulu.

Are: Hahahhaaa.. ingat! Ingat! De'cok ambak.. sore keno de'cok, gi igak org lain dop? Memem ppeluh pela la main game tuh. Good one!