Sunday, January 23, 2011

Your nose looks...... thinner!

Bonjour! Comment allez-vous?

RedBerry bukan la pandai sgt pasal contouring ye, ladies. Tapi coz ada special request from my laling MZHANY, so why not RedBerry share jer la on how i do my nose contouring ye. Cara org lain tu lain la... Ni version RedBerry selalu buat. It definitely aint perfect but the basics of nose contouring is there.

For those yg mmg dah expert, boleh la share with me kat sni ye. Nanti comment. But make sure it's constructive comments, so that RedBerry boleh improve next time.



Kalau uols tgk gambar kat atas ni kan, basically it indicates kat mana yg nak kasik nampak gelap, part mana nak kasik kena highlight. So part nose tuh, uols boleh nampak kan? Kalau nak kasik adjust skit2, kasik nampak mancung or kecik ke, uols kena draw lines kat batang hidung ler. Part cheeks and forehead ke, RedBerry tak citer la kan sni ek? Tuh next time. In this entry, RedBerry akan share cara2 nak memancungkan hidung... *grin*

Before i begin, mesti ada jugak yg tertanye2, apsal la nak susah2 buat contouring nih kan? Actually, contouring is also called "shading" or "Shadowing". So that kita boleh la nampak effect mancung ke, nampak hidung yg kembang jadi kecik ke, hidung yg kecik jadi panjang and besar skit ke. Tu semua depends on how u draw / contour ur nose. Biler uols dah decide nak effect camna, baru la uols boleh tahu nak letak powder kat mana, nak highlight kat mana, nak blend ke arah mana etc.

For those yg memiliki hidung mancung, takyah dah susah2 nak buat shading nih. Tapi jgn terkejut, ada gak mancung, nak kasik effect hidung kecik and comel. Takyah plastic surgery.. ngeri jer! Guna teknik shading dah :P

Jom kita tgk BASIC steps yg uols kena buat:

FIRST
RedBerry biasanye akan set muka dulu ngan Primer / Foundation / Powder. Part hidung nih, RedBerry biasanye buat last sekali - after eyeshadow but before i put the blusher. Dun know why, tapi that's how i did it and i prefer that way :D


SECOND
In my previous entry, RedBerry ada citer pasal BENEFIT 10, rite? Ingat tak? If tak ingat, click here. RedBerry guna BENEFIT 10 ni nak buat shading kat muka and hidung. Kalau kat muka senang jer, guna brush yg mmg ada dlm box tuh, tapi for nose, RedBerry guna a small blend brush. Kalau uols takde and malas nak beli yg scuplting powder tuh, uols boleh guna eyeshadow kaler brown or foundation. Tapi make sure uols amik kaler yg 2 shades darker than your original shade.


Uols buat two lines - each side of the nose bridge. Kalau uols nak effect slimmer and taller - uols start from the eyebrows, down to the sides of the nostril. Kalau uols just nak nampak mancung skit jer, uols start from tgh2 hidung (paras bawah mata), down to the sides of the nostril. (paham tak? ke lagi confuse? hahahhaa)


THIRD
With the same brush, blend outwards (towards ur eyes and cheeks). Blend so that dah tak nampak lines yg uols buat tadi. Taknak la nampak lines kan, nanti jadi hidung belang. So biler dah blend elok2, baru la tulang hidung nampak timbul and natural.


FOURTH
Uols amik another small blend brush or flat brush, apply a lighter shade highlighting powder. Normally, uols amik la 2 shades lighter than ur original shades. Apply thin line kat tengah2 batang hidung, starting between ur eyebrows all the way down to the tip of ur nose.

Senang jer nak ingat - tepi tulang hidung: 2 shades darker; kat tengah2 hidung: 2 shades lighter (than ur original shade)

why 2 shades lighter kat tengah2 hidung? Kalau kita amik gambar ke apa, biasanye the light always hit the bridge of ur nose area first. So that's y we apply a ligher shade of highlighting. Tu baru nampak mancung and hidung nampak "taller". :D


FIFTH
Ok. Skang step back. Tgk kat mirror betul2. Kalau still nampak beza sgt between darker and lighter shades, uols blend, make the lines tak nampak sgt. Tapi kalau uols nak kasik nampak gelap lagi kat tepi hidung tuh, uols letak la lebih skit darker kaler kat situ. But apa2 pun, mesti ingat BLEND. ok? *grin*


SIXTH
Finally, set with ur powder, so that nampak lagi kemas and cantek!

Apa2 pun, uols mesti Practise, Practise, Practise... remember, Practise make perfect!!! Even makeup artist pun ramai yg tak pandai buat perfect face/nose contouring. That's y ada jugak kalau kita pegi majlis kahwin, kita tgk pengantin tu hidung belang! It's either blend tuh tak proper, or kaler yg dia guna tuh tak kena. :D

So macam mana? Hope this helps. Kalau nak perfect lagi, tanye pakar la ye or tgk youtube. Byk yg ajar cara nak shading nih. Mesti rajin!

p/s: RedBerry lum letak gambar lagi, coz dua tiga hari ni, RedBerry tak makeup sgt. Just lipsticks and bedak jer. So nanti RedBerry amik gambar, i will update this entry with the photos ok? :D

Ok la. See ya in my next entry!

Till then... a bientot! Happy contouring!
RedBerry



2 comments:

mzhany said...

berry berry berry...hohoho tengkiu tengkiu. betol tuh kena praktis...kalau berpuluh kali baca, tgk video tp tak buat maka idokle jadi kan...hurmmm

hany akan try buat...hehehe masa nikah dulu suke owhh sbb hidung ku yg mcm jambu air ni nmpak manshung huhu

tq dear...

RedBerry said...

Hany, hope this helps. Nanti kalau RedBerry makeup, RedBerry amik gambar time buat shading ye? For the time being, try la buat. Anyway, nak tgk gambar Hany masa kahwin.