Friday, January 7, 2011

SK-II skin analysis

Bonjour! Comment allez-vous?

Last time RedBerry buat skin analysis in June / July 2010. Punye la dah lama kan. That was my first time experience such thing. Masa tuh RedBerry ingat lagi, nak beli bende2 yg dah habes ni. Kebetulan cleanser dah nak habes, toner dah nak habes, essence pun dah nak habes. Semua yg basic dah nak habes la. So lepas keje RedBerry trus ke SK-II counter kat Parkson, KLCC. Before nak beli segala bende tuh, RedBerry tanye la, boleh tak analyse my skin kat situ. Coz tak semua counter ada service tuh tau. Nasib ada. The SA's name was Cecilia. Baik sgt. Polite and very helpful. So berdebar la jugak nak kena analyse nih. So biler dia guna mcm snanner tuh, sekali kita leh nampak kulit kita dr dlm.. eeuuwwwwwww!! sgt nak ngeri!! Boleh nampak lines, pores, even spot kat dlm tuh. Basically, they all akan analyse kita punye kulit dr segi:

Sebum, wrinkle, elasticity, texture, moisture, skin tone, spots and pores. 


Lepas tu, kita boleh tgk result dia kat screen. Sorry, RedBerry tak amik gambar. Camera tak bawak. Tapi RedBerry google, ada gambar screen yg tunjuk result tuh. Lebey kurang camnie la.

Courtesy of google.com


Scan using a Visionscope

Sample results of the analysis


Yg first time RedBerry buat tu, ingatkan mcm2 masalah la. Alhamdulillah, cuma masalah spots and texture. So Cecilia recommended me to use FACIAL TREATMENT UV PROTECTION (SPF25) PA++, utk kurangkan spots and elakkan spot baru coz of UV la. RedBerry ni mmg tak pernah pakai UV protection pun. Now baru tahu betapa penting nye, kalau pakai makeup ke apa yg ada SPF :D.



Satu lagi product for my skin texture yg bermasalah tuh is is FACIAL TREATMENT ESSENCE aka 'Miracle Water'. Cecilia advised jgn kedekut sgt pakai 'Miracle Water' coz dlm nih ada semua nutrition yg our skin need. Kalau letak atas facial cotton, biar sampai basah betul and pat it on my face byk kali, in fact sampai cotton tuh kering. Dia kata dlm lebey kurang 1 or 2 minutes lah. Ohhh salah sudaaaaa.. selama nye, RedBerry main pat pat pat... habessss.



 After 6 months, RedBerry pegi balik kat counter yg sama. So last Tuesday, 4 Jan 2011, RedBerry pegi la saja nak usha kat counter. Sekali masa tegur SA tuh, rupanye Cecilia. Tapi i cant blame her for not recognise me. Ye la, within 6 months tuh, dah brapa ribu org yg pegi kat counter tuh kan? Hehehe.. So i said to her, that the last time i did the analysis was with her. Then dia checked balik the record, and dia angguk. Tapi RedBerry kata taknak beli apa2, coz budget bulan nih teruk skit and most of the product ada lagi and belum habes. Saja la tried my luck, and tanye dia boleh ke dia buat analysis tuh. Dia kata BOLEH!! Waaahh nasib baik!! So dia terus buat ler. This time RedBerry dah tak jakun. Kehkehkehkeh.. dah tahu camna rupanye kan. Cuma i was hoping masalah spots and texture tuh improving lah.

So the result came out - semua nye ok. Takde problem, cuma ada skit problem kat Sebum and Skin tones. Waaaaaahhh!!! Last time takde problem.. apsal ek? sedih tul la........... sekali cecilia kata Sebum tuh, bukan seluruh muka, tapi kat T-Zone. Dia kata ada kering skit. RedBerry pk balik, mayb coz pegi Shanghai arie tuh kot. Mmg kulit kering giler. Masalah skin tones pun, dia kata mayb coz of my lifestyle. RedBerry cakap la, offlate mmg RedBerry suka minum coffee, makan pun tak byk healthy food, sayur or buah kan.. so dia angguk. It could be the reason. So dia mintak tukar lifestyle la.. uwaaa nak buat camna, saya suka coffee, uols!!! uwaaaaa..

Anyway, Cecelia takde recommend product yg baru, coz bila dia tanye RedBerry mmg dah beli before nih. So for Sebum, Cecelia kata kena control ngan FACIAL TREATMENT ESSENCE.  Dia suruh pat lebey skit kat dahi, kat hidung and dagu. (Dagu la jarang RedBerry buat lama.. hahaha)



For skin tones pulak, she recommends me to continue to use CELLUMINATION ESSENCE. To be honest, arie tuh RedBerry stop kejap sebab mcm nampak result sgt kan. Kata kasik nampak GLOW.. tapi takde pun RedBerry prasan. Tapi since Cecilia cakap camtuh, RedBerry start pakai balik :D



So malam2 pun RedBerry try la rajinkan diri amalkan pakai FACIAL TREATMENT REPAIR C coz Cecilia kata, masalah my face scars yg tak ilang. Yes, dulu RedBerry ada 'jururawat' yg teruk. Tapi alhamdulillah, lepas my husband (masa tuh tunang) asked me to use SK-II, kulit makin elok. Takde la mcm Dato' Siti Nurhaliza kan? Tapi RedBerry dah cukup happy. Berkat doa dia kot. :D

Nanti kita tgk result after 6 months ni ye, kalau RedBerry rajin nak pegi buat analysis lagi :P

For those yg pakai SK-II jugak, please share with me ur experience ye. And for those yg baru nak berjinak dgn SK-II, boleh la tanye2 kalau mana yg tak sure tuh. Sharing is caring, ladies :D

Ok la. See ya in my next entry!

Till then... stay gorgeous, ladies!
RedBerry

6 comments:

Hanis MY said...

bestnyaa dah lama teringin nak beli walaupun sini ada skII tu tapi cm mahal je nak beli huk2

RedBerry said...

Hanis! *hugzzz!* a'ah la u kan kat Japan. Aiyooo.. ammaaaaa.. aapppaaa.. pegi la check, baper price. Heard it's MUCH cheaper in Japan, Hanis. Tu nak pujuk mr hubby pi japan, sambil2 pi beli SKII. Anyway, i have to admit that SK-II is super expensive wokey. Tapi Kalau u kira2 balik, actually takde la mahal giler. Coz sekali beli, it lasts for more than 6 months.. ada tu even close to a year. Cuma nak keluarkan duit segebak tuh la nanges skit. Hanis, try pi usha. Then lemme know the price, Nanti kita compare the price :D

anie,Nagoya said...

nak cuba.kat mesia n jpn arge berbeza ke?

RedBerry said...

Anie, how i wish i was in Japan. Rasanye price kan Japan lagi murah kot... shud be la kan, coz product ni from Japan. But... ermm.. why not u try check, then nanti kita compare :D

Rachel said...

swallow's nest in an edible gel form is supposed be good for the skin too. it gives that clear and pasty skin that we all love.

it's mad expensive. my brother and i bought some for my mom for her birthday. it was like 400 bucks for like a 6-8 oz jar. Luckily we finally found the one of popular brand online (hongkong-bird-nest.50webs.com/index_e.htm and http://www.euyansang.com/)

dad said it's really popular in indonesia. that a guy has to climb a high mountain to get the nest. that's why it's so expensive.

i mean why doesn't the dude just look for the fabled korean swallow king, capture it and let it lay eggs full of gold! then, he wouldn't have to work so hard and climb them high mountains.

RedBerry said...

Hi Rachel! Thanks for reading my blog.

Yeahh.. i m with ur on this. It's true enuff that the bird nest is GREAT for our skin. But, darling... it's extremely expensive. Well, for me it is. *grin* I aint sure when i would get a chance to taste it. hehehe.. I only can afford to eat ulam-ulam (raw vege) :P

Anyway, i bet u have tried it before, how it tastes like? yummy?