Wednesday, January 26, 2011

Ahlinya Teh

Bonjour! Comment allez-vous?

Anyone care for some tea? *grin*

Teh Botol Sosro

Uols pernah minum Teh Botol Sosro tak? Yes, the product is from Indonesia, and mmg terkenal sesgt kat Indonesia. In fact, dia punye tagline pun - Teh Botol Sosro, Ahlinya Teh! Ahlinya teh maknanye... Pakar teh. Tapi mmg sesuai la ngan nama tuh. RedBerry mmg suka. Hehehe. Rasanye kat Malaysia pun ada, kalau tak silap kalau uols pegi makan Nasi Padang kat Sari Ratu semua tuh, ada jual.

Anyway, 1st time RedBerry minum Teh Botol Sosro ni masa honeymoon kat Bali. Tak tahu la apa yg unique pasal this tea. Actually teh biasa jer. But i dunno.. there's something abt this product. Could be becoz of it's in a bottle? Ermm.. could be... tapi taste dia pun sedap. Kalau makan nasi padang... lepas tuh pekena Teh Botol Sosro.. pergghh... complete, beb! Complete! Hahahhaa...

Actually Teh Botol Sosro ni ada sejarah nye.

Teh Sosro ni merupakan pioneer for ready-to-drink tea di Indonesia. Nama SOSRO tu actually from its founder's name - Sosrodjojo. Teh Sosro ni bermula pada tahun 1940an lagi. It started kat pekan kecil, Slawi, Jawa Tengah. Masa ni they all jual teh kering dgn brand Teh Cap Botol. Mmg famous sesgt kat Jawa Tengah. Since dah glamour sesgt, they all pun expand la business kat Jakarta pulak. Business makin maju, so pada tahun 1969, they all expand lagi business tapi kali ni, they all buat ready-to-drink tea dlm botol. So jadi lah, Teh Botol. Tahun 1974, they all incorporated PT Sinar Sosro. Lepas tuh mmg famous sesgt Teh Botol Sosro ni.

Satu lagi yg interesting nye pasal Teh Botol Sosro ni, rupanye nak jadi botol mcm sekarang ni, ada 3 kali trial. Tiga kali tukar design botol and branding. Semua ni RedBerry baca dlm website Teh Botol Sosro :D. Jom RedBerry share ngan uols:


1st Version:
Kalau uols tgk brand - Teh Cap Botol Soft Drink Sosrodjojo. Kaler putih and biru.


2nd Version:
Second version nih, they all still guna botol yg sama.. i mean shape yg sama, tapi wording tuh dah tukar kaler orange and white. Pulak tuh branding nama - Teh Cap Botol - Cap tuh tulis kecik jer kat bawah words TehBotol. So org akan nampak TEHBOTOL jer. Then Sosrodjojo dipendekkan jadi SOSRO jer, and ditulis dlm bulatan kaler merah.


3rd Version:
Latest version and sampai sekarang kita guna ni, diubah lagi. This time they all tukar shape botol tuh nampak lagi modern la..hehehe.. sekarang nampak terang2 brand - Teh Botol.. and SOSRO dlm bulatan merah. Since then, mmg dikenali sebagai TEH BOTOL SOSRO.

 Hebat kan? I guess that y RedBerry suka minum kot... ada sejarah yg unik. Kalau uols nak baca sejarah nye yg panjang lebar, masuk sni:

http://www.sosro.com/sejarah-bisnis.php?PHPSESSID=f816f4693643f1ae743c98d4dab9a52c


Sharing is caring!

Ok la. See ya in my next entry!

Till then.... a bientot! Let's have a tea!
RedBerry



10 comments:

Hanis MY said...

wow nice info..thanks RB...

RedBerry said...

Hanis, laling... :D how r u? Ohh no sweat, beb... RedBerry pun mmg suka baca info2 camna. At least kita appreciate skit pasal apa2 yg kita beli or minum.

mzhany said...

hehehe pernah gak baca teh botol teh botol, tp tak tahu sejarahnya pulak.now dah ada info hihihi tengkiu...

tapi tak pernah rasa lagik la...umm nanti ada masa bolehla try nih...

RedBerry said...

Hany, try pegi Sari Ratu. Kat Subang Parade ke. Rasa nye ada Teh Botol Sosro nih. Selamat mencuba!

H A N S said...

x pnah jumpe teh dlm botol camni..thanks RB for the info =)

luckylizan said...

nama pun unik semacam,,,moncong mulut nak nyebutnya... eh..salam berkenalan ya...hehe - lizan

RedBerry said...

Hani... try cari kat restuarant nasi padang, laling.. rasa nye mmg ada.

RedBerry said...

Hi Lizan... waaaahhh.. salam kenal! Thanks for reading my blog ye :D

Anyway, mmg nama tuh yg menarik perhatian tuh, mmg siap kena muncung mulut sebut.. SOSRO.. cute kan? Take care, beb.

raraarby said...

yessss its true... mmg mantaf rasanya ^^
nice post ^^

RedBerry said...

Salam kenal Rara :D

makasih!