Saturday, January 15, 2011

Makeup practice #4 - Dinner makeup

Bonjour! Comment allez-vous?

Yellow, uols!!! Lama nye RedBerry tak jenguk blog sendiri. Hahahhaaa... biasa la. Kalau dah letih sgt ngan keje and hal2 yg lain, nak menulis blog nih pun takde mood. Bukan tak winduuuu tau! Windu sesgt... byk bende nak citer and share ngan uols, tapi selalu jer BLANK :D

Anyway, ada a few thing yg RedBerry nak share. Tapi in this entry, RedBerry nak share pasal something yg RedBerry mmg suka sgt..... it's my makeup practice yg RedBerry buat last nite. yeaayyy!!! Actually, it's for my best fren's wedding kat Subang Jaya. Majlis akad nikah dia lah. RedBerry pakai baju biasa jer. Baju kurung moden kaler bluish grey gitiew. So masa nak makeup tu a bit tricky jugak for me coz RedBerry taknak letak kaler grey and blue jer, nanti nampak .. ermm.. entah, mcm tak best jer.  So RedBerry tambah skit la kaler mcm purplish red camtuh la. 

Ok taknak cakap byk, jom kita tgk makeup RedBerry:


Overall makeup



For eyes, RedBerry tak guna primer. Bukan malas ke apa. Tapi takde... kehkehkeh.. actually, kalau nak kasik eyeshadow tuh tahan lama kena la pakai primer. Satu lagi kalau nak eyeshadow tuh nampak lagi menyerlah, guna ler makeup base, or MAC paint pot. Yg ni RedBerry lum beli ye... coz budget tak mengizinkan. Kehkehkeh...

ANYWAY! For the eyes, RedBerry guna eyeshadow MAC star violet for the whole lid, and then RedBerry letak MAC moon's reflection for half of the outer corner and the crease. Lepas tuh RedBerry mixed pulak ngan MAC Contrast for 1/3 of the outer corner. So kasik smokey skit lagi, RedBerry letak skit kaler black eyeshadow. YES, mmg mula2 RedBerry letak2 tuh, nampak cam apa jer. Tapi lepas kita blend elok2... nampak serasi.. ni la hasil nye. For the highlighter, RedBerry cuma ada MAC Phloof.. so guna jer la. :D So uols boleh nampak kaler shining2 skit bawah kening tuh kan? :D



For eyebrows, RedBerry tak letak byk, cuma guna brush for eyebrow tuh, letak skit la kaler dark brown dr tgh sampai ke ujung. RedBerry tak start from ujung ke ujung coz nanti nampak lebat sgt kening tuh. Naturally, mmg dah lebat kan. Nanti nampak super tebal, taknak la.



Ni la hasilnye kalau nak tgk for both eyes. What say u? Lemme know.. uols rasa ok ke camna? Ke RedBerry patut letak camna ek? Well, still practicing, beb... tak gentar sama itu comment2 berapi... hehehee. Comment ye... please :D


For the lips pulak, RedBerry guna MAC Angel (konon2 nak tiru Kim Kardashian) .. hahhahhaa.. gelak2 .. jgn tak gelak. tapi cam pelik la biler apply Angel saja. So RedBerry mixed with MAC Up the Amp.. and sapu skit Lustreglass in Pinkarat (lip gloss).

So kalau uols suka this look.. boleh la tiru ek? Kalau tak suka.. sila beri constructive comment ye :D Merci beaucoup. 

Ok la. See ya in my next entry, lalings!!

Till then... a bientot!.. and stay GORGEOUS!!!
RedBerry



4 comments:

anie,Nagoya said...

nak cuba. tapi tak de keyakinan.u nya make up cntik.nnt kita make up tuk kita lain cerita.by the way, nak try.selalu guna warna cerah n lembut je

RedBerry said...

Anie... try la and letak kat u blog, nanti i tgk. Kaler pastel pun cantik, esp kalau makeup siang. Yg i buat ni makeup malam. Kalau siang, rasa nye over la pulak camnie, kan? Anyway, try ek... nanti lemme know. :D

MAPPIAU said...

cantek makeup tuh, teringin nak cube make up macam tuh, tapi tak pandai lorrr huhuhu, buat la video camne care nak pakai eyeshadow tuh boleh? hihihi.

RedBerry said...

Hi, Mappiau... :D

Thank u.. i m glad u like it. Ermm, video ek? Hahaha.. aduihhh nak makeup diri sendiri pun, tak pro lagi, ni kan pulak nak buat video. A good suggestion tho.. nanti biler i dah confident, boleh la mintak permission ngan husband... hehhehe...

Anyway, try la dulu... then show it to me ye :D