Tuesday, January 25, 2011

Sombongnya... taukey ke?

Bonjour! Comment allez-vous?

Uols suka shopping tak?



Mesti suka kan? Kata dah nama pun pompuan. Kalau time sales tuh, rambang mata. Kan? Hahahhaa... Esp pulak kalau MEMBER SALES, bersusun la queue kat mana2. Pantang nampak 70% sales for member, yang takde membership card, sanggup bratur panjang semata2 nak buat card. Kan? Betul ke idak? Hahhaa.. Ni semua my own experience lah. Dulu takde card isetan, sanggup bratur buat card. Dulu takde card Parkson, sanggup jer beratur panjang, semata nak buat card. Hahaha.. pompuan la katakan. :D Pantang nampak "SALES"... pantang nampak sign 50% or 70%. Mata dah melilau. Naik hantu nak shopping! Hahhaa... yg tu tak pernah nak bertobat :P

Anyway, my dearest readers, RedBerry bukan citer pasal nak shopping ke apa. Well, it's something to do with shopping jugak actually, but it's more to the attitude of salespersons. RedBerry rasa most of us ada experience nih. Sapa yg tak pernah tuh, it's either mmg u tak pernah masuk kedai2 seumpamanya, or mmg uols ni mmg org kaya, stylish and everything lah.


Kalau uols mcm RedBerry, mesti pernah melalui nye. Kalau tak byk kali pun, at least sekali in ur lifetime lah. RedBerry and Mr RedBerry pernah masuk satu kedai.. it's a luxury brand of kedai lah. Masa tu, we all pakai biasa jer.. casual  - RedBerry pakai t-shirt, jeans, sandals and makeup light sesgt; Mr RedBerry pulak pakai t-shirt, shorts and slippers. So uols boleh bayangkan lah, mcm nak pegi shopping biasa2 ni la. Sekali biler masuk kedai tuh, we all buat cam biasa la, tgk apa yg kat dlm tuh, belek sana sni. Ye lah, mana tahu, kot2 ada sales, and mampu nak beli. Pulak tuh time tu, mmg nak masuk and compare price. Mana satu lagi murah, obersea ke KL. Saja la. Usha2 org kata.

Tapi uols boleh tgk their SA (sales assistant) pandang semacam, muka ketat mcm dlm gambar tuh. RedBerry rasa dlm kepala dok pk kot, "isshh, dorang ni nak beli ke apa? Ni mesti saja jer nak masuk, sentuh2 barang2 mahal nih. Selekehnye, mampu ke dorang nak beli nie?" ... RedBerry rasa la. Mayb jugak dia tak pk apa2 kan? But we are human too kan? So kita boleh agak lah. Body language dont lie. Nak jer tanye, "this is ur kedai meh? or u just a coolie?" Tapi tak sampai hati, coz kalau tgk muka they all pun dah tahu... the kedai is not theirs. :P

Tapi biasanye kalau kena camtuh, Mr RedBerry terus cakap kuat2 kat RedBerry, "mentang2 lah I pakai shorts, selipar buruk, baju buruk, depa ni tak layan.. isshh ishhh.. sampai hati". Kahkahkah... Mr RedBerry mmg selalu direct jer kalau nak cakap. Love u, sayang! Kalau ada yg SA yg SEDAR DIRI... yg dia tu bukan taukey, trus dtg and senyum, and cakap, "eh takde la.. "... tapi jgn tak tahu, ada jugak yg buat kering.. ermm yg tu i guess mmg kedai tuh nenek dia punye. Dun play play!! *grin*



Biler dah lama tak visit the same kedai, and kdg2 the SAs pun dah tukar2 org, we all pegi lagi. Saja nak tgk. This time round, we all pakai baju elok2 - RedBerry pakai dress, high heels, and bawak handbag yg elok skit, and makeup over skit; Mr RedBerry pulak pakai shirt, pants and shoes. So now uols boleh bayangkan, image tuh lain skit dr yg first scenario tadi kan? *grin*

We went to the same kedai, SAs pun dah lain. But this time, they greeted us properly with big smile! Waaaahhh... i am confused wooooooorrrr... it's either becoz image sudaaahh tukarrr... or mmg sebab SAs yg baru nih mmg peramah :P Ermm... nampak kan? Image mmg memainkan peranan penting. Eventho duit dlm purse tuh ada singgit, takpe, janji uols nampak ala DIVA.... super da bomb! mesti they all layan mcm DIVA.. biarpun uols keluar kedai tangan kosong :D



RedBerry bukan apa. Sedih la ngan SAs camnie. Patutnye they all takleh la treat people differently kan. We never know yg masuk tuh could be the serious buyers.. i mean nampak selekeh mcm mana pun, entah2 beli 10 item / kotak... REZEKI tuh, beb! Tak pasal2 komisen hari tuh byk. Kalau tak layan camtuh, customer lari... tak pasal2 komisen ilang daaa. Rugi. Betul la org kata senyum itu sedekah. Kalau kita buat baik, treat org baik, we never know rezeki dtg kat kita melimpah ruah.

RedBerry buat entry ni bukan nye ada case apa yg buat hangin satu badan pun. At least kita customer ni pun dha tahu la trick camna nak org layan kan? Hahaha.... but... to all SAs, jgn la treat people differently. It's not ur kedai anyway. Yg kaya taukey jugak, bukan u. Errkk... masalahnye, kalau taukey, takde la pulak sombong.... coz dia tahu, kalau sombong, kedai tak laku, untung tarak.. kedai boleh lingkup. Apa2 jer la.. janji ku bahagia! :D
Ok la. See ya in my next entry!

Till then... a bientot! Have a pleasant day!
RedBerry



6 comments:

ZuRin said...

Yup...i feel you lah RB...tak patut diorang layan customer according to their image. Ader jer customer yang serious nak beli tapi maybe appearance pada ketika itu santai-santai jer. Just because they act double standard macam tu customer pon lari. They should be friendly and approachable at all times regardless how the customer dress up.

Teringat masa gi holiday kat Japan dulu. Semua SA sentiasa senyum bila greet customer...dia akan layan kita sebaik mungkin. Even kalau tak beli pon dia akan say thank you and siap tunduk lagi. Kita pulak yang rasa serba salah sebab tak beli.

Lain lah kat sini...it's all about attitude and culture i think. Sebab tu malas nak shopping branded stuff kat sini. Shop kat oversea lagi best. Haha...(ayat aperkah ini? Poyo jer..)

Take care darling...:)

RedBerry said...

Zurin! *hugz* hope u r in PINK of health ye :D Dah lama tak dgr from u. Anyway, thanks for ur comment, laling. I think ramai org dah merasa hazab camni.

Btw, ayat Zurin tuh mmg TAK poyo at all. Hahaha.. That's the truth anyway. Org luar lagi hormat kat kita, eventho masa kita pakai shorts and slipper buruk. U know la kalau pegi jalan2 kat obersea kan? mana la nak melaram sgt.

Ok la.. RB nak pi Japan la.. nak merasa layanan kat sana.. poyo tak ayat tuh? Hahhaha...

Love u, beb... take care :D

H A N S said...

huhuhuh..btul tu RB, org pun mnyampah ngn SAs yg camtu..tp kan, org ader pakcik yg mmg selekeh. g bank nk kuar duit ribu2 tp pakai kain pelekat, baju pagoda tkoyak. then nk beli 2nd hand pajero cash rm50k. tcengang SAa kete tu. hahahah :D

RedBerry said...

Hani, biasanye org yg betul2 byk duit, tak tunjuk byk duit, sebab nanti takut kena apa2.. i mean org jahat la. So kalau pakai selekeh cam tuh biasanye kita pun takkan sangka org tuh byk duit kan? :D

mzhany said...

berry, betol stuju. yang pasti tengok selekeh sikit terus buat tak tahu jer kan.ishhh geramm gerammm

RedBerry said...

Mrs MZ aka Hany :D
Mmg la geram, tapi nak buat camna. Bak kata Zurin, ni semua culture kita lah. Takleh nak buat apa dah. So tactic nye, kita pakai la lawa2 ek.. berlagak kaya.. biar tak beli apa pun.. hahaha Berry suka buat camtuh. Kalau yg baik tuh, Berry tak buat hal la.. kalau yg sombong tuh, kita sombong la jugak :P