Wednesday, February 9, 2011

Satay oh!! Satay!! ...... Satay ikan

Bonjour!!!!

Comment allez-vous???? Cava???

Waaahh... lama nye RedBerry tak update my blog kan? Cuti, beb.. cuti... this year CNY kat Sungai Petani a.k.a SP. Balik kampung la, kata cuti. Balik kampung!!! Ooooohh!! Balik Kampung!! MIL dah bising lama tak balik sana. Nasib family my in-laws pun ada. So mmg meriah.

Kalau dah balik kampung, mesti kita pk nak makan kan? Ohh yess.. kata festive season.. makan la. Pulak tu kalau balik SP, mesti RedBerry try cari mee goreng mamak and mee udang. Mr RedBerry suka beli mee mamak Alauddin. Sempoi habes. They all jual bawah pokok jer. Tapi ... slurrppp.. sedap!! Tapi actually taukey besar dia ada restaurant, ni dia upah la a few people jual tepi2 jalan, bawah pokok. Murah pun murah.. RM2.50 jer. Mana nak dapat KL nih. Anyway, before balik SP arie tuh, RedBerry teringin sangat nak makan mee udang and satay ikan. Ohh yess.. satay ikan. Mee udang mesti uols selalu makan kan? But how abt Satay Ikan? Ohh ni bukan satay sebarang satay wokey... bukan makan ngan kuah kacang. No no no *grin* 

Satay ikan ni biasanye dijual atas motor jer and kuah bukan kuah kacang, tapi kuah kaler merah / or dark pink camtuh. Ada dua jenis kuah - pedas or manis. Tapi kalau nak sedap, biasanye org campur jer. Aduihh... boleh nanges, beb!! mmg sodap... *drooling*


 
These pix are courtesy of Mr google.com. Thanks!


Biasanye, org jual atas motor camni jer. Kalau kat Kelantan ni mmg byk la, esp kalau kat area Rantau Panjang.



They all panas satay tuh atas besi2 tuh. Bawah tuh ada arang la. Lepas dah masak tuh, they all akan celup satay tuh dlm bekas tuh. Mcm dlm gambar ni la. Tu la sos yg sedpa tuh. RedBerry tak sure sos tuh buat dr apa. Tapi sedap. Lain dari yg lain. Lepas celup tuh, they all akan letak dlm plastik. Kita yg beli ni, terus NGAP!



Kalau uols yg tak pernah makan or beli satay ikan ni, camni la rupanye. Simple jer. Biasanye org makan for tea-time lah. Dok lepak2 tuh kan... makan satay ikan.. fuhhh sodap.


Ok, sambung citer kat SP ye. Kalau dah balik SP, tak sah kalau tak jalan2 ke Alor Setar. Kalau dah singgah kat Alor Setar, takkan la tak ke Pekan Rabu kan? Hehehe.. Kat Pekan Rabu tuh beli skit2 jer, mana yg takde kat KL nih, beli ler. Lepas tuh, before balik SP, saja la ronda2 kat Alor Setar tuh. Masa dok pusing2 tuh, sekali kat tepi taman, we all nampak org beratur panjang. It's a long queue. No joke! Wonder jugak la kan. RUPANYE! it's satay ikan!! uwaaaaaaaaaaaaaaaa... terus suruh Mr RedBerry stop! Nasib ada parking dekat tuh. Apa lagi.. join the queue la, beb... sanggup.. average, sorang mesti beli sepuluh cucuk. Satu cucuk 20sen. Ohh... dah 20sen.. dulu masa kecik2... which was zaman dinasor dulu.. 10sen... a'ah kan? takkan la dah masuk 2011 ni tak naik2 harga.

Still...... 20sen... MURAH yg amat... we all beli 20 cucuk, baru RM2.00. Tak ke happy sakan? Dah la mmg dok tingat satay ikan before balik SP. kahkahkah.... itu namanye REZEKI... alhamdulillah, syukur. Duduk la berdating di bawah pokok kat taman tuh. Weather mmg panas. Org utara kata HANGAT. Tapi sebab pokok byk, mmg best la lepak. Pulak tuh dah 6pm camtuh dah masa tuh. Kalau tengah2 hari buta tuh, dun think sanggup dok kat situ. HITAM LEGAM ler... tak sanggup! :P

Lepas habis makan tuh, tak cukup lagi... bukan nak beli satay ikan... tapi ternampak rojak buah pulak! Kuah rojak tuh, pekat... melekat... Fulamak... mmg best! Pekena pulak ngan air kelapa a.k.a air nyiur.. perrgghhh... mmg PETANG YG DAMAI lah. Hehehe

So... uols pernah makan satay ikan?

Ok la. See ya in my next entry!

Till then.. a bientot!
RedBerry



5 comments:

MAPPIAU said...

wah tak penah rase lagi satay ikan, kene terai nih hikhikhik

RedBerry said...

Hi Mappiau! How r u?

Ohh yess... kalau u tak pernah try.. mesti try! Suka tak suka tu lain citer, but at least, tahu la camna rasa nye .. hehee

Tapi susah gak nak cari satay ikan. Kalau u ada beli, let me know ye.

Take care.

mzhany said...

berry, sedap kan sate ikan ni. hany pun suker owhhh. ada kuah pedas dan ada yg manis kan.

ha berry, kalau kat kelate panggil lokcin tau sate ikan ni. ;)


baru gak tahu sbnrnyer hihihi

H A N S said...

RB, org x pnah try satay ikan..ader gak nampak tepi2 jalan..wanna try it :)

RedBerry said...

Hany, tu la dah agak dah. Sapa from Pantai timur mesti pernah try and suka makan satay ikan ni. Ohh panggey Lokcin ek? Hahha sorry, tak tahu. Thanks for sharing, Hany.

Hani, must try! sedap tak sedap lain citer ok. Tapi mesti try baru tahu camna rasa lokcin nih. hehehe