Friday, September 16, 2011

Let's talk about... Makeup Shelf Life

Bonjour! Comment allez-vous?

Credit for MZHANY for the topic that we are going to discuss in this entry. Thanks, laling...*grin*

Uols suka beli beauty products tak? Kalau tak suka beli makeup pun, mesti beli cleanser/moisturiser... or at least lipstick... kan? 


Uols tahu tak every products ada SHELF LIFE? Pasal 'shelf life', ada orang tak tahu, ada orang pernah terperasan words ni. Betul tak? Tapi ramai tak tu pasal ni. Biasa nye, kalau kita tgk barang2 makeup kita cantek, elok lagi, sayang la nak buang. Buang duit. Isshhh tak ke membazir kan?

Tapi uols kena aware pasal ni semua. Kena tahu pasal shelf life ur beauty products. Biler barang dah nak dekat expired.. or even worse DAH pun expired... kena la say BYE BYE. Walaupun.... barang tuh u beli harga beribu setiap satu... kahkahkahkah.... *pitam*

Jom kita usha2...

WHAT IS..... "SHELF LIFE"?

Biasanye Shelf Life ni kita kira from manufacturing date to the date when it is considered no longer suitable for sale/use/consumption. Jangan pulak uols kira from the date uols beli products tu. 

That's y kalau uols pasan, kalau ada warehouse sale for cosmetics mesti dapat murah giler kan? Kalau uols bijak, tgk la manufacturing date. Mesti ada a few months lagi nak expired. Kalau uols beli this year, manufacturing date mesti in 2009 lagi u! Lagi parah kalau kena tipu... tgk2... 2008 lagi. Uwaaaaa.. naya. 

Dulu RedBerry pun tak tahu pasal ni. Since dah blaja pasal makeup, and tahu pasal ni semua, RedBerry akan make sure tgk manufacturing date dulu before beli semua beauty products. Ye la, who knows org2 di luar sana try nak tipu kita kan? At least kita check awal, duit pun tak rugi. kan?


SHELF LIFE FOR BEAUTY PRODUCTS?

Jom kita tgk, shelf life utk products yg ada dlm makeup bag kita itiewwwwwwwwww!!!!


Lipstick - 2 years
Biasa nye ada funny smell. Chemical kat dlm tuh dah expired. Ngeri!



Eyeshadow - 3 years
By the time dah nak masuk 3 years tuh, kaler pun dah start pecah2. Tak cantek.



Mascara - 4 months
lagi la kesian, 4 months jer!!! Biasanye, mascara akan jadi keras, and dah tak function well.



Powder - 2 years
Biasanye kalau bedak, mesti habes. Tapi kalau foundation, rasa nye 2 years pun lum habes kan? So buang.



Foundation - 12 to 18 months
Kalau RedBerry beli ni, rasa nye mmg takkan habes. Mesti kena buang. 


Concealer - 12 months
Concealer lagi la jarang pakai. It's shelf life pulak a year jer? waaahhh... takkan habes.


Cleanser - 1 year
This one definitely la habes. Unless kalau uols tak suka cuci muka? *grin*



Pencil eye liner - 3 years
Pencil eyeliner ni uols kena selalu sharpen dia tau, or else lagi cepat expired.


RedBerry pun type yg sayang nak buang bende2 yg dibeli ni. Ye la, sayang duit. Barang2 tu pulak bukan nye singgit dua. Beratus habes. Tak ke rasa nak pitam, kalau tgk2 byk bende nak kena buang. Tapi kita kena pk jugak, uols... sayang duit ke... sayang diri sendiri? Duit boleh dicari... diri sendiri... satu jer. So kalau dah nampak gaya lipsticks, mascara, foundation tuh dah nyawa2 ikan... buang jer la. Beli lain, makeup pun lagi berkesan. Guna yg dah expired ni, muka jadi tak elok, makeup pun tak menjadi. *grin*

Ramai jugak yg guna jugak, eventho dah tahu 'expired'. Uols boleh la buat camtuh, kalau uols confident takkan jadi apa2. Tapi uols kena bear in mind, let say, ur lipstick tetiba ada funny smell, kaler pun dah tak nampak kaler yg asal, baik buang la, coz chemical reaction dah lain, dah expired. Chemical pun ada expiry date jugak. Misalnye kalau food dah expired, uols nak makan? Tak, kan? sama la ngan alat2 makeup kita, semua tuh chemical, it could harm ur skin (sooner or later)... ngeri!

Ni pun pesanan utk RedBerry jugak.. kadang2 terlupa and trasa sayang sgt products yg mahal nak dibuang.

Sharing is caring.. rite? Jom kita buat housekeeping! (it's time nak pegi shopping products yg baruuuuuuuuuuuuuuuuuuu... hahahahahah)

Hopefully, entry ni dapat membantu uols.

Ok la. See ya in my next entry!

Till then... a bientot! Stay gorgeous!
RedBerry


4 comments:

mzhany said...

sangat membantu hokeyyyy. ahaha mariiii kita housekeeping mariii. ahahaha erk harus kena g shopping lak kan ;)

lipstick hany semua mmg dah expired lah, tapi mcm tahu tahu je sbb dah brape bulan hany pakai lipbalm je, tu pun br beli la. prasaan sendiri brjaya slamat kan bibir kahkahkah.

yg lain2 tu so far hany tak guna sgt, bedak tu of coz la ok algi, cleanser melampau kan smpai expired. mascara pun mmg dah kejung ahaha dah lama xbeli baru. concealer pun xguno, foundation ok lagi seb baek. rsnye xsmpai 20% gune ahahaha...

berry, lipstick ape yg besh? yg agak2 tahan lama kalernya kat bibir. tengah smangat nak shopping lipstick nih...

RedBerry said...

Thanks, hany for the topic.. hehehe

For now, Berry pakai MAC jer. Dah lama tak beli lipstick. Berry pernah beli Dior, tahan lama gak. Kaler pun cantek, tapi masa tuh beli yg warehouse sale, so biler dah nak expired tuh, mmg ada funny smell. Since buang yg tu, dah tak beli Dior, mahal.

Hany boleh try MAC, price dia pun takde la cekik. Dlm RM65-RM85 camtuh kalau tak silap. MAC byk jenis finish. Kalau nak tahan, amik yg matte, or satin (kalau taknak nampak dry). Jgn amik Lustre finish, coz mmg tak tahan lama. Tapi color cantek.

Why not Hany try pi usha2 kat MAC KLCC or Sogo, biasa nye depa layan.

Kalau tak silap Berry, my frens ada pakai Avon, depa kata tahan lama. The price, Berry tak sure baper.

LaLaLovy said...

thanks for the tips dear. i punya tak sempat expired, mmg habis. hee. =)

RedBerry said...

Hi Lala *hugz*

No probs. Sharing is caring. U punye tak pernah sampai expired? Wow...good for u then.. tak membazir! Hahaha