Sunday, September 4, 2011

Baju Raya RedBerry...... Hazel Batik & Songket

Bonjour! Comment allez-vous?

On the 5th raya, RedBerry ada majlis kahwin kat Besut, Terengganu. We drove all the way from SP, thru Baling and Grik, and stopped at Kota Bharu (KB) for a nite. Saja jer la, nak jalan2 kat KB. Kata dah almost 5 years tak balik. 

Thanks to our GPS, kalau tak, mmg sesat kat dlm KB. Malam tuh, we all pegi makan ikan bakar Chempaka kat Jalan Dusun Raja.



On the way balik ke hotel, lalu Jalan Pengkalan Chepa. Sekali nampak HAZEL - Wisma Batik & Songket



Besar sgt building dia. Time tuh dah 9.30pm. Tapi we all terjah jugak. Mula2 niat nak usha... tapi Mak Doh rajin melayan. Apa lagi... dok kat sana more than an hour! kahkahkah... pix ni RedBerry amik masa nak pi amik baju yg kena alter pagi besok nye.


The next morning... Tgh tunggu taukey alter baju


HAZEL ni ada 2 floors. Ground floor jual batik dlm bentuk kain yg belum siap dijahit and baju2 ready made. The price range is like... ermm... RM300-RM600 (lebih kurang lah...). On the first floor pulak, kain2 yg exclusive skit lah kalau nak compare kat level bawah. Harga pun lagi mengancam.

Masa Mak Doh bawak naik level atas tuh, we all dah agak dah, mesti koyak poket nih. Of coz la dia tunjuk songket.  Kata songket harga more than RM2k. Hahahaha... Tapi taknak la susah kan dia, suruh dia tunjukkan baju batik. Sementara tuh, MRB dah grab a few batik for him... mula2 dia reluctant jugak nak beli, tapi he just cant help it, coz baju2 batik for men, mmg exclusive and cantek2.

RedBerry dah jeling2 dah baju kelawar kat patung tuh... ada dua jer. Satu kaler brown, satu lagi kaler purple. Apparently, baju kelawar yg brown tuh, depa buat for Tengku Aisyah. Raja Permaisuri Selangor dulu. Tapi sayang, baju tuh pendek. So Tengku Aisyah pulangkan balik. Apa lagi, depa jual la for sesapa nak beli kan? Cantek... tapi panjang sgt for RedBerry. kalau nak alter pun, byk sgt la kena buang kain tuh. Harga pun, mahal lagi compare tuh yg purple tuh.  So RedBerry tried yg purple tuh la. Since baju batik MRB pilih ada purple skit, and MRB kata baju purple tuh sesuai ngan RedBerry, kami pun dengan PAKSA RELA... hahahahaha... beli la, coz nak pakai for the majlis kahwin besok nye tuh.

MRB kata takpe la, since dia pun tak pernah ada baju batik. *grin* Mintak Mak Doh and the taukey alter baju RedBerry and amik esok harinya.

INI LAH HASIL NYA!! Taraaaaaaaaaaaaa..........


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*








Excuse MRB punye selipar ye. Kasut dlm kete. Mcm org jepun pakai sock ngan selipar. Hahahaha. Ok uols... ni just for your information jer la. Just in case kalau uols nak tahu harga baju RedBerry and MRB. Baju RedBerry - RM890........ Baju MRB - RM980. Mahal coz jenama PLUS ni batik lukis tangan. I guess it's worth buying (walaupun kena ikat perut lepas nih..... uwaaaaaaaa). But dun worry, kalau uols beli a few baju from this boutique, uols boleh bargain. Price boleh dikurangkan....



Ni gambar RedBerry ngan the taukey, Hjh Norhana... or fondly known as Kak Na. Butik ni mmg famous dikalangan org2 ternama. Apparently, HAZEL batik & Songket pun ada buat for PM kita, Dato' Seri Najib. But for sure la, yang beribu beriban punya kan *grin*



Ni la Mak Doh, yang sanggup melayan kami malam2 buta. Dia dok bukak kain2 batik yg mahal2, kesian pulak... hahahha... tapi awal2 kami habaq, kami tak mampu nak beli yg mahal sgt. Tapi dia relaks jer... dia kata saja la nak tunjuk. *grin* 

Tapi kan uols, kain2 yg belum siap jahit... batik lukis tangan ni... MEMANG CANTEK!!! Harga mmg la mahal, tapi CANTEK!


RedBerry teringin la nak jadi taukey batik camni.


p/s: HAZEL taknak amik RedBerry jadi Duta ke? *grin*


Kalau sesapa berminat ngan batik, boleh la visit butik ni. Recommended!

Ok la. See ya in my next entry!

Till then.... a bientot!

Salam Syawal
RedBerry



4 comments:

DaZzlingLilLy said...

mesti rambang mata kan klo ke sana..nak singgah kena tebalkan wallet dlu nampak gayanya...hehe

RedBerry said...

Lily,

yes, mmg rambang mata. Semua cantek. Kalau kaya raya, mmg borong la.

mzhany said...

berry, batik lukis tangan memang mahal. huhu songket pulak kalau dh tenun tangan harusla mahal kan. kalau puas hati tak per mahal pun kan...jangan mahal tapi kualiti erkkk, tiu br la sakit ati kan....

RedBerry said...

Hany, betul tuh. Batik lukis tangan mahal.. tapi mmg cantek2. I dah rambang mata dah masa kat butik tuh.

Songket tak tingin nak beli, coz nak pakai kat mana?