Sunday, September 11, 2011

The Art of..... Gardening!

Bonjour! Comment allez-vous?

Uols!!!! RedBerry ada hobby baru tau!!! hahahahaha.... and it is....


GARDENING.

Ada gaya tak? *grin*

Caya tak? RedBerry pun tak caya. Before ni mmg la RedBerry dah ada a few pokok2 bunga kecik2, tu pun takde la tanam kat luar umah dlm pasu besar. Coz pokok2 yg mmg dah sedia ada kat dlm pasu besar nih dah mati, so RedBerry trasa la nak ganti ngan pokok2 baru. Ye la, nak kasik nampak berseri la skit kat luar umah.


Gembur tanah

Camna RedBerry boleh terjebak? Kahkahkahkah.... ni semua gara2 my biras la nih. Time raya arie tuh, RedBerry pi tido umah dia. Nampak la pokok2 kecik2 dia tanam. In fact, siap tanam pokok tomato tuh. Kagum. Of coz la kagum, coz RedBerry bukan nye reti nak menanam nih.

RedBerry suka bunga.... so pujuk2 ngan suggest la kat MRB nak buat hobi baru. Bukan hobi RedBerry sorang wokey, this is so-called Mr and Mrs RedBerry's Project - The art of gardening! Hahahaha... Sambil2 tuh, boleh la kami exercise petang2, tgk2 pokok nih... gardening skit2. It's good exercise apa? *grin*

Maka.... bermula la projek baru kami.....

Tgk gambar2 kat atas tuh.... Dah habes bertungkus lumus nak transfer pokok2 bunga ke dlm pasu besar, ini la HASIL nye....

TARAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Pokok Bunga Melur (pasu besar) & Pokok cili merah (pasu2 kecik)


Pokok Misai Kucing


Pokok Bunga Kertas


RedBerry ada beli baja tahi ayam and baja utk pokok bunga. Ada sesapa nak kasik tips lain kasik pokok2 ni berbunga dengan lebat? Sila tunjuk ajar....

p/s: ada orang kata kena cakap ngan pokok... betul ke?

Ok la. See ya in my next entry!

Till then..... a bientot!
RedBerry


6 comments:

eynda said...

Memang ada gaya... vouge gardener ;-)

RedBerry said...

Eynda,

Hahaha... thanks! Mintak2 menjadi la pokok2 ni.

Joy said...

selamat berkebun..ni best duk landed hse..ada laman...i berkebun kt balcony je...ada 2-3 pasu kecik2 ;)

RedBerry said...

Thanks, Joy... 2-3 hari ni takyah siram, asyik hujan jer.. hahahaha. I try giler berkebun ni lepas tgk my biras tanam pokok kat balcony kondo dia la. 2-3 pasu jadi la.. as long as menjadi kan? :D

mzhany said...

kagumsss okeh. hohoho series, kagum. hany ni sblm masuk rumah ni, beriya ni plan ngn MZ nak tanam itu ini la, konooon. skrg hampessshhh. pemalas.

mak hany siap dah asingkan anak pandan dlm pasu kecik, nak bg kt hany bwk sini, sudahnya hany trtinggal kt kampong, ahahha bebel jer mak hany ahahaa...sabo jerlah...

RedBerry said...

Hany.... wakakakka thanks, laling!!! i pun trasa kagum ngan diri sendiri tau. Hahaha

Owwhhh idea yg sgt bagus, tanam pokok inai kan? kalau tetiba rasa nak berinai, amik jer kat pasu.

Pandan senang ke nak jaga? Laaaa awat pi tinggal kat kampung? Nanti Hany start gardening, let me know!