Friday, September 9, 2011

I like...... Smell of Rain

Bonjour! Comment allez-vous?



It's been a while tak hujan lebat for a whole day. I really miss that. Today ada la hujan sekejap. Tapi kejap sgt lah. Tu pun, RedBerry kat dlm opis. Then panas balik. Panas tuh satu hal, tapi bahang tuh, yg tak tahan. Malam2 pun kalau pasang aircond camna pun, still panas. Global warming teruk sgt ke?

Hujan oh! Hujan, mengapa kau tak turun???? Sebab katak tak panggey kau ke????


RedBerry miss hujan, coz tak tahan panas skang nih. Another reason is i like the after-the-rain smell. Trasa nyaman, tenang. Esp kalau kita dok kat kampung, owwwhhhh nyaman nye. Pulak tuh kena hujan pagi... owwwhhh... sgt sejuk... sgt best! Kalau atas katil, mesti tarik selimut, pulak tuh hari minggu.. owwhhh mesti la layan tidooooooo *grin*

Kalau hujan petang pulak, mmg bersyukur sgt lah. Just imagine, dari pagi sampai la petang, panas. Berasap kepala nih. Tetiba hujan... hujan pulak lebat. waaahhh.... kalau dok kampung, dah lepak kat luar umah, menikmati hujan. Bau hujan ni mmg tenang la. Dunno why, mmg RedBerry suka bau lepas hujan. 

Ni RedBerry amik from one of the websites pasal hujan. It says that:

"......Another after-the-rain smell comes from volatile oils that plants and trees release. The oil then collects on surfaces such as rocks. The rain reacts with the oil on the rocks and carries it as a gas through the air. This scent is like the bacteria spores in that most people consider it as pleasant, fresh smell. It has even been bottled and sold for its aromatic qualities!"


PULAK tuh.... kalau petang2 hujan lebat, dapat pekena ------------->>>>



KOPI O PANAS



UBI KAYU REBUS, Makan ngan kelapa parut!!!


Perghhhh!!! It's PERFECTO!!!!!


Tingat zaman2 masa kat kampung. Masa tuh nenek RedBerry still ada. In fact, moyang RedBerry pun masih ada. They all mmg suka masak2 nih. Esp kalau tea time tuh mesti la ada something. Ye la, kalau atok balik from solat Asar, mesti dia nak makan. Kalau dah hujan tuh, nenek tau2 jer we all nak makan ubi rebus yang sedap itiewwwww. *grin*

Owwwhh hujan, please la turun.... 

dancing in the rain
Let's dance in the rain


*all pix are courtesy of Mr Google.com. Thank you!

Ok la. See ya in my next entry!

Till then... a bientot!
RedBerry


4 comments:

DaZzlingLilLy said...

kat tempat i hujan dr semalam..redup je hari ni..owh ubi kayu tu sodap lah.. sodap lah..

RedBerry said...

Lily,

I posted entry ni last nite. tension coz tak hujan. Today hujan jer... hahahha... best giler.

Joy said...

lamanye x mkn ubi kayu rebus cicah nyior parut!!

RedBerry said...

Joy... kan???!!!! Dah la a few days ni asyik hujan jer... best nye kalau dapat makan ni.. and minum kopi o panas... perghhh!