Tuesday, April 12, 2011

Nasi Uduk! Nasi Lemak! ... What's the difference?

Bonjour! Comment allez-vous?


RedBerry suka banget nonton sinetron Kejora dan Bintang. One of the reasons for sure, it's becoz of BAIM WONG. Eventho RedBerry suka masa dia rambut panjang, tapi dlm citer nih ok jugak. Masih seorang cowok yg ganteng *smile*

Kalau sesapa yg familiar ngan citer tuh, mesti tau yg Kejora (played by Alyssa Soebandono) selalu jual NASI UDUK. Everytime dia nak jual nasi uduk, mesti dia menjerit, "Nasi Uduk! sila mbak, nasi uduk! Nasi Uduk! sila mas, nasi uduk! Nasi uduk! Nasi Uduk!" Since then, I am always wondering about nasi uduk. Yes, it looks like our nasi lemak. But does it really taste and is prepared exactly just like nasi lemak? *wondering*


Mesti uols nak tahu pasal nasi uduk nie kan? And... for my dearest readers from Indonesia, pasti kamu mau tau apa itu nasi lemak bukan? Let me share with you some information about Nasi Lemak and Nasi Uduk, and the differences between these two delicious meals. Yok kita liat!


#1 - Nasi Lemak


Nasi Lemak

Di Malaysia, biasa nye kita makan for breakfast. Tapi knowing us as Malaysian, tgh2 malam buta pun makan nasi lemak for supper! Hahahaha.... 

Anyway, nasi lemak dimasak ngan santan, bawang merah, halia, daun pandan (disimpul). Ada jugak yg campur skit lada hitam. Ia dihidang dgn ikan bilis goreng, roasted peanut, telur rebus, cucumber and SAMBAL. Sambal ni la paling penting. Kalau sambal tak sedap, makan nasi lemak pun rasa tak best. 

Kalau zaman2 dulu, kita makan mcm dlm gambar kat atas tu jer. Simple. Tapi sekarang, boleh dimakan dgn sambal sotong, sambal kerang, paru goreng, telur goreng, ayam goreng, sambal kerang, etc. Minum pulak ngan teh tarik! perghhhh!!! terbaek!!!! sedap!


#2 - NASI UDUK

Nasi Uduk
(Credit to JenzKitchen)


Yok kita liat  apa beda nya nasi lemak sama nasi uduk. RedBerry cari2 jugak pasal nasi uduk ni.Ye la, i am just curious. 

Anyway, RedBerry berhasil mencari informasi mengenai Nasi Uduk. Biasanye dimasak seperti nasi lemak i.e masak guna santan, serai, daun salam, bawang merah. Biler nak makan, nasi uduk dihidang dgn emping, ayam goreng, tempe goreng, sambal dan ditabur bawang goreng. Ada jugak kalau taknak sambal, makan ngan sambal kacang. Nasi uduk pun sama ngan nasi lemak, normally people will have it for breakfast

Owhhh!! now we know the differences between nasi uduk and nasi lemak. For sure, both are cooked with coconut milk and eat with sambal.

Kalau one day dapat Nasi Uduk, pasti keren banget! For those who are really familiar about nasi uduk, perhaps you may suggest where to find in Kuala Lumpur. I would LOVE to try! *smile*

Ok la. See ya in my next entry!

Till then... a bientot! Let's explore Nasi Uduk! yummy!
RedBerry



6 comments:

mzhany said...

berry,
hany jarang nonton sinetron ni. dan ini kali pertama dgr pasal nasi uduk nih..hihihi tq for da info

RedBerry said...

Hany,

RedBerry pun baru tahu pasal nasi uduk biler tgk citer tuh. Kalau terjumpa kat KL, let me know please :D

eyndayusoff said...

Nampak macam nasi uduk lagi sedap....mungkin dah selalu makan nasi lemak kot hehe...

RedBerry said...

Eynda,

That's y i buat post ni, coz wonder sesgt camna agak nye rasa nasi uduk. *grin*

H A N S said...

RB! pagi2 ni lapar tgk entry RB ni..nasi uduk nampak sedap, byk lauk..hehehe

RedBerry said...

Hani! Morning!!!

Pagi ni pun RB terus beli nasi lemak. Kahkahkah.. nasi uduk tak dapat nak cari, nasi lemak pun jadi lah.

Tu la, nampak nasi uduk lagi best kan? Kena cari ni ada tak kat KL. Lemme know kalau Hani ada jumpa mana2 ye. :D