Wednesday, April 13, 2011

JANGAN .... Pantang Larang Nenek Moyang Kita

Bonjour! Comment allez-vous?

Uols pernah dgr tak, "Pantang nenek moyang ku!!!"... esp kalau tgk drama melayu, mmg selalu la ada skrip tuh. In this entry kita citer citer pasal pantang larang nenek moyang kita zaman dolo-dolo ye *grin*. Kalau cakap pasal pantang larang ni, semua bangsa ada. Melayu dengan pantang org melayu nye, Cina dengan pantang org cina nye, India pulak dengan pantang org2 India.

RedBerry tak pasti sgt pasal pantang larang kaum2 lain, tapi for sure, bab pantang org2 melayu ni mmg tahu sgt lah. Kata dulu zaman kecik2, RedBerry stay ngan datuk and arwah nenek kan. In fact, RedBerry sempat stay ngan moyang2 RedBerry. So faham2 la. Byk sgt, "Jangan" kalau kena marah ngan they all nih. Dah kata jangan kan.. paham2 jer.. maksudnye, "kamu DILARANG...... "

Jom tgk apa pantang larang nenek moyang kita yang selalu kita dengar:


Rainbow

#1 - Yang biasa kita kena:
  • Anak dara dilarang menyanyi sambil masak, nanti dapar hubby tua. 
  • Perempuan tak elok bangun lewat, nanti sukar dapat jodoh.
  • Jangan bersiul dlm rumah, nanti ular masuk rumah. 
  • Jangan mengintai org mandi, nanti mata ketumbit.
  • Jangan ketawa waktu Maghrib, nanti datang hantu.
  • Tak boleh duduk atas bantal, nanti naik bisul!
  • Tak boleh jelir lidah, nanti kena potong.
  • Dilarang angkat kaki ketika meniarap, nanti emak mati.
  • Jangan main ketika hujan panas, nanti hantu masuk ke dalam kain.
  • Jangan tunjuk pada pelangi, nanti jari kudung.



Nasi Kerabu


#2 - Bab Makan
  • Kalau makan tongkeng ayam, nanti mulut tak reti nak duduk diam.
  • Jangan makan leher ayam, nanti bersanding kepala terkulai.
  • Jangan makan sisa anak, nanti anak degil.
  • Lelaki jgn makan beralih tempat, nanti kahwin ramai
  • Tak elok tido lepas makan, nanti perut buncit.
  • Jangan makan kepala ikan, nanti jadi bodoh.
  • Tak elok makan dlm gelap, nanti makan dengan iblis.



Ciku chak! - Cute Baby


#3 - For babies
  • Baby jgn ditegur gemuk, cuma boleh kata "semangat nya", takut nanti terus menjadi kurus.
  • Baby jgan ditegur lawa, cantek, cuma boleh kata "uduh uduh", so nanti besar mmg menjadi lawa/hensem. Kalau kata lawa, nanti dah besar, jd tak lawa.
  • Sisa makanan baby, parents tak leh habiskan, nanti anak tak dgr cakap.
  • Masa baby tido, kalau dia senyum, ketawa or nanges, jgn kejut. Coz masa ni baby tgh main ngan urinya.
  • Tak boleh cim tangan baby, nanti besar suka mintak duit.



Pregnant lady


#4 - Pregnant lady
  • Jangan makan kerak nasi, nanti dapat anak bodoh.
  • Jangan makan menggunakan pinggan sumbing, takut nanti anak sumbing.
  • Jangan mencaci, menceritakan akan kecacatan org lain, nanti anak cacat.
  • Jangan memaku, memahat, mengail, menyembelih binatang, nanti anak bibir terbelah.
  • Jangan lihat gerhana, nanti anak dapat tompok hitam.
  • Jangan minum air tebu masa awal pregnancy, nanti takut gugur.
  • Jangan melihat sesuai yg ganjil, nanti takut kenan.



Pisang Kembar


#5 - Twins:

Yang ni bukan pantang larang ke apa, tapi org tua2 selalu cakap, kalau makan pisang kembar, boleh dapat anak kembar. Betul ke? Uols yg dapat twins, pernah makan pisang kembar tak? Let me know *grin*

p/s: RedBerry nak makan pisang kembar jugak lah... dari takde anak, terus dapat twins! Best gak kan? :D


Pantang larang ni sebenar nye ada sebab2 tertentu utk mengajar kita sopan, hidup teratur, behave ourselves. Ada patang larang yg terjadi secara kebetulan, ada jugak yg seiring dengan ajaran agama. Tapi yg mcm tak logic tuh, terserah pada kita nak percaya atau tidak. Ketentuan di tangan yang MAHA ESA. Kita cuma try jgn buat bende2 tak senonoh.

Come one, share with RedBerry, apa pantang larang yg nenek or mak uols selalu cakap?

Ok la. See ya in my next entry!

Till then.... a bientot!
RedBerry


8 comments:

mzhany said...

berry, tang pisang kembar tuh, mak hany pun slalu pesan.huhuhu ntah la betul ke idok kan...

RedBerry said...

Hany,

hehehe... apa lagi. Jom kita makan sesama. Tapi susah gak nak jumpa pisang kembar nih kan?

anggun said...

redberry..nti kita pesan kt abg mamak kedai bwh opis tu suh carikan pisang kembar nk??kekekeke

RedBerry said...

Anggun,

Good idea! Tapi nanti dia pun charge price 'kembar' jugak. Hehehehe

Trow u suggest kat dia ye. Mesti dia sengih.

H A N S said...

RB, org pnah dgr petua nk dpt anak ppuan..curik senduk jiran umah sbelah! adooii la, x tau la nk cayer ker x..hehehe

RedBerry said...

Hani... hahahaha.. betul ke? isshh tak sanggup la nak pi curik senduk jiran sebelah.. jiran lak ca-ya-nun-alif :D

babYpose said...

Aslmkum, for baby they say tahi ayam di kaki kalau yg semangat tu. better we say Alhamdulillah kan..:)

RedBerry said...

w'salam Babypose...

Hey, lama i nampak u... Anyway, u mean sapu tahi ayam kat kaki baby, kalau baby tu semangat?

Tak kisah la semangat ke idak... janji sihat, sempurna... alhamdulillah... i want a baby!!! uwaaaaaaaaaa

Take care, laling.