Tuesday, August 23, 2011

Suka Syawal... tapi tak suka.....

Bonjour! Comment allez-vous?

RedBerry suka Ramadhan.... sapa tak suka Ramadhan? RUGI!!! Segala amalan kita dilipat ganda, segala doa insyaAllah dimakbulkan. Satu lagi suka ramadhan, coz dapat posa. Bulan2 lain malas nak posa.... kan? *grin*

RedBerry suka Syawal... coz dapat raya, dapat beraya bersama keluarga. Time ni la nak berkumpul ngan adik-beradik. Kalau bukan Syawal, nak jumpa pun payah. 

TAPI......

RedBerry tak suka time raya... coz....

mulut2 longkang, mulut2 yang bangga diri... mulut2 yg tak tahu nak jaga hati kita...... mulut2 dengki.... mulut2 gatal...

Dulu masa RedBerry belum kahwin, time raya yg paling RedBerry takut, org akan tanye "umur dah brapa dah ni? Ada boyfren tak? Biler nak kahwin? Jgn lambat2 nanti andalusia....." 

PEDIH!!!

Tapi tu semua dari mulut2 sebelah keluarga RedBerry lah... mulut2 yg dah biasa kita dgr they all dok gossip. Konon amik berat. Tapi tanye jer lebey, bukan nak tolong cari..... 

Sekarang dah kahwin, org dah tak tanye dah biler nak kahwin. Tapi they all tak happy jugak.. isshh isshhhh.... Sekarang time raya RedBerry paling takut org akan tanye,  "nampak kempis jer perut... lum ada ke? Biler lagi? Si polan dan si polan baru jer kahwin, daaaahhh berisi? kamu biler lagi?"

LAGI PEDIH! 

This time kena attack dari dua pihak... both sides, beb! Tak ke sakit? Macam kena tembak ngan machine gun. tuptuptuptuptup!!! Berdarah hati nih....


Tu semua rezeki daripada Allah.... jodoh, anak... semua tu bukan nye kita yg tentukan... 

RedBerry suka Syawal.... tapi.....

RedBerry tak suka time raya coz mulut org tak reti nak dok diam.... 

Pressure nye nak raya ni.................


<speechless..............................................................................>



Sesungguhnya aku bersyukur dengan rezeki yang telah Engkau kurniakan kepada diriku......
-RedBerry-



18 comments:

Hanis MY said...

btul tu RB, betul2 faham dengan situasi tu... dah jadi cm retis dah rasa nk jawab no komen haha (saje melawak hiburkan hati) nasib la jauh sikit kalau balik kg kompem kena fire... mereka tak diduga seperti kita sebab tu mulut senang bercakap... perancangan Dia adalah yg terbaik sama2 kita doa ye RB, just enjoy urself jgn pressure dgn situasi tu tak bestlah ur raya nanti... bila balik cuti?

anie,Nagoya said...

setujuuuuuuug....sgt masa gaye ada jelah solan2 bonus.ssh jd org ni.hahaha....kalo kita blek akan tnya solan yg sama tak kira belah keluarga @ jiran.mlz nak jwp solan yg sama, tp jwp gak.nasib kan???....

Tapi...

senyum kene selalu.walaupun ati sedih.

ibu amin mursyidi said...

Mulut orang x leh nak tutup RB... Biaq p la kat depa... Insyaallah, Allah sentiasa bersama mereka yang bersabaq... Semoga hidup RB sentiasa happy disamping hubby tersayang... Selamat hari raya RB.. Kalau balik SP mai la rumah... hehe

DaZzlingLilLy said...

nampaknya kita mengalami dilema yg sama..anak tu rezki dr allah,kalo takder lagi tu maknanya belum ada rezki lah..kdg2 diorang tanya ikut sedap mulut jer,tak pikir dah apa perasaan kita nih..

Joy said...

apa blh buat kan..mulut org ni mmg... I dulu ms gems..org suka ckp...ehhh gemoks cikJoy sekarg..bila kurus lak..ehhh pesal kurus sgt ni...ahaks...I ni anak 2 boys..org duk tanya..gals bila lg...senyum je la...ceria ceria je Redberry ;)

RedBerry said...

Hanis - mcm retis? owwh yesss.. every year rasa mcm retis, walaupun....

anyway, I balik SP (MIL) on second raya kot. Maybe raya KL with my parents dulu kat sni.

U? raya camna? ke mana?

RedBerry said...

Anie... biler time ok, senyum memanjang la eventho terpaksa. Tapi kdg2 kalau mood ke laut, nak senyum pun rasa payah.... hati mmg pedih.

RedBerry said...

Anis... lama nye tak dgr khabar berita. Sihat? thanks... mmg kena bersabaq habes nih... anyway, i balik SP on 2nd day raya kot. U?

RedBerry said...

Joy... yeaaahh i know, mulut org mana la boleh nak tutup kan? tapi tuh la.. maybe skang ni tgh tension kot. Kata baju raya pun tailor lum siap lagi. Today kena pi ketuk pintu lagi, tanye... :D

RedBerry said...

Hi Lily,

Rasa nye ni first time u kat sni kan? Thanks for dropping by. Tu la, biasa nye i ok. Ni sebab raya kot, biler dha berkumpul, i jadi phobia.

Anyway, Selamat Hari Raya Lily :D

mzhany said...

berry, sama la dgn hany, sblm ni beriya la nih plan raya itu ini, tpai bila dh makin dekat nih...hadeihhh rasa mcm malas balik kg pun ada nih. arghhh. ok fine mmg kita boleh buat bodo ke ape ke akn, tapi jauh di sudut hati kita ni, mesti akn tinggal 1rasa yg sakit, pedih, tensen kan. bila melibatkn perasaan mcm tu, nak sembuh bkn cepat, org yg brty ok la fine, ko dh ty, bukan ko kesah pun kan, tp yg di tanya ni ingat ape...


serius, hany sedih jugak ni, walaupun tak lagi dengar soalan itu, tapi dh boleh agak dah skript tu kan berry...

arghhhh

RedBerry said...

Hany, sorry la.. bukannye i nak buat u sedih. Luahan hati Berry jer... mmg looking forward nak raya. tapi tu la... kalau ingat pasal tuh, mmg trasa taknak balik kampung, beb. Anyway, kita doa la sama2 dapat baby cepat...

Selamat hari raya, Hany *hugz*

mzhany said...

ahah emo kan komen kt blog org, mcm entri sendiri ahaha...ok ok meh kissh sikit ;)

ibu amin mursyidi said...

RB, alhamdulillah sihat... I mmg balik SP la... husband pon SP gak.. hehe...

RedBerry said...

HANY: Kahkahkahkah... emo giler! Relaks, beb.. tu rajuk hati Berry yg kdg2 tak terpendam jer... kita sama2 doa dapat rezeki baby ye....

RedBerry said...

Anis... laaa... both org SP ka? SP kat mana? Sorry, mayb i terlepas pandang pasal this info masa baca blog u.

My MIL kat Taman Intan.

ibu amin mursyidi said...

oic.. taman intan...ramai member i kat c2.. i x dok taman.. i dok bukit selambau....mesti RB x penah dengaq... hehe..

RedBerry said...

Anis... owwwhhh bukit selambau... mmg tak pernah dgr :P

Tanye my husband dia kata dia tahu, "dalam SP lah"... hahhaha