Tuesday, March 29, 2011

Say Please and Thank You

Bonjour! Comment allez-vous?

If someone say THANK YOU or rather TERIMA KASIH to you... how do you feel? Kita rasa being appreciated kan? Dihargai.




RedBerry bukan nak citer apa pun. Tapi RedBerry pernah came across this one article and someone pernah tulis dlm blog pasal ni. Senang jer... just say Thanks! or Terima Kasih! ... it makes a HUGE different.

Contohnye, kita terkejar2 nak masuk, and dah dekat2 pintu lift nak tutup, sekali ada org tekan nak bukak pintu. Trasa hangin la jugak. Ye la.. dah a few second dah lambat nih. Tapi if that someone tetiba cakap, "thank you" and smile at you... sejuk balik hati... Tak pasal2 kita pun smile back at him/her. Tapi kalau dia masuk lift, buat bodoh jer, trasa bengang la jugak. Mesti dlm hati kita rasa, "isshh..!! at least cakap la terima kasih, penat jer aku tunggu". Ye tak? *grin*

Manusia.. mmg suka dihargai. Kita mmg suka kalau rasa dihargai. Power nye word TERIMA KASIH tuh kan?


Satu lagi word "PLEASE". Kat Msia rata2 RedBerry prasan, kita jarang guna perkataan PLEASE. Kalau kita kat overseas particularly yg ada mat salleh, it's part of their culture to say PLEASE. Tak kisah la whether nak mintak tolong ke tidak. Tapi for us, if we want to ask someone a favour or something, then baru kita cakap, "tolong" or "please", rite? RedBerry tak sure la uols mcm mana kan? Tapi tu based on my observation and diri RedBerry sendiri lah.

Masa RedBerry kat Dublin dulu, ada satu kes ni, RedBerry ingat sampai skang. Sampai biler2 i will ingat this incident. Bukan Incident apa pun, rasa nye org lain tak ingat pun. Tapi cukup memberi kesan kat RedBerry. Time tuh baru sampai la, kira baru seminggu. Jakun lagi dok kat obersea nih. So tgh2 bz nak register ke apa, sekali this one lady dtg kat counter and tanye RedBerry nak apa. RedBerry pun cakap la nak amik barang ke apa entah (sorry lupa), tapi RedBerry LUPA to say PLEASE. Kata dah biasa ngan culture kita kan. Contohnye la kan:

Scenario 1:

Lady A: Hi, may i help you?
RedBerry: Yes, i would like to collect my parcel. (terlupa nak cakap "please")
Lady A: Which one? Is that the green one?
RedBerry: Yes. (RedBerry terlupa nak cakap "thank you")

That Lady A tgk jer muka RedBerry. Tapi dia sabar lagi.

Lady A: Here you go. Would like to have a bag (plastic bag)?
RedBerry: Yes. (again!!!!! terlupa nak cakap "please") *ketuk dahi kat dinding*
Lady A: "PLEASE"
RedBerry: errrrr... what? (blur... rasa nak tampar diri sendiri)
Lady A: Please say "PLEASE" everytime you want to ask some favours from some else. It's rude not to say PLEASE.

RedBerry tercengang.. and say SORRY.. and thank you. Terus blah.. dah malu nih. Hahahahhaha.. aseeemmm!!

Betul jugak. Aduihh kena seketul. Tapi it's a good lesson for me lah. Patut nye RedBerry cakap camni:

Scenario 2:

Lady A: Hi, may i help you?
RedBerry: Hello.. Yes, PLEASE. I would like to collect my parcel.
Lady A: Which one? Is that the green one?
RedBerry: Yes, it is. thank you (and smile).  
Lady A: Here you go. Would like to have a bag (plastic bag)?
RedBerry: Yes, PLEASE.
Lady A: Here you are.
RedBerry: Thank you. Have a great day!

Kan nampak POLITE skit. Nampak la kita appreciate dia tolong amik barang ke kita ye tak? Dia pun happy tlg kita.

So sama la kalau kita kat Msia ni pun. Takkan nak tunggu nampak mat salleh jer nak start being polite kan? Kita sesama sendiri lagi la kena being polite and respect each other. Contoh paling dekat, kalau kat toll. Mmg la kita bayar toll tuh, tapi tak salah kan, kita cakap hello and say thank you (sebab bukak palang tuh). Being thankful for their services. At least they all rasa dihargai la. Agree?

Tetiba RedBerry teringat pasal incident kat Dublin tuh. It's a good lesson tho. So ladies, thanks for supporting and reading my blog for all this while. Keep reading my blog, please! *grin*

LOVE YA!!! LOVE YA!!! LOVE YA!!!

Ok la. See ya in my next entry!

Till then... a bientot! Have a great day ahead!
RedBerry



6 comments:

beautiful.anggun2u said...

wowww..redberry, klu dlm lift tu kan..ada org terkeluarkan "gas asli"..then kite kene ckp thank u jgk ke?oor ckp pleasssss:P

RedBerry said...

hahaha! Anggun!

Kalau jd camtuh.. u kena cakap "Ohhhhh puhhleeeeaaaseeeee!!!!" cakap kuat2.. kira polite la tuh.. kita tak marah terang2, kan? hehehehe

mzhany said...

a'ah la berry, baru prasan plak kan..umm ok ok tq berry sbb share kan artikel nih...

RedBerry said...

Hany *hugz* how r u? sihat? Yeahh... kalau pk balik, mmg kita pun tak prasan kan? Simple jer, just say thank you and please... bukan kena bayar apa pun. :D Take care, laling.

H A N S said...

RB, btulla, 2 words tu mmg blh wat kita dihargai n tsenyum :) heheh. org cukup geram saper2 yg mintak tlg tp bkn cara mintak tlg btul2, bg arahan ader la..geram jer!

RedBerry said...

Hani, RB pun skang try practice ringan mulut to say "please" and "Thank you" ... even kat makcik sapu opis, yg selalu sapu my workstation pun, i cakap thanks. Kalau takde dia, berabuk la tempat i :D Tapi prasan tak, kalau kita buat org lain happy, kita pun happy.