Tuesday, June 7, 2011

RedBerry and Punch Card

Bonjour! Comment allez-vous?

Apa cer? cer citer cer citer.... citer nye begini....

Tempat keje baru ni, RedBerry amat lah jakun nye. Apa taknye, first time kena guna PUNCH CARD. System zaman jepun lagi nih. Dunno why depa taknak tukar system. Nak kata takde duit, ada. Ke sebab staff and operators ramai. Dunno la... First day kena guna punch card, RedBerry tgk jer machine tuh. Pernah tgk zaman2 my mom keje dulu... it was 1980s. Tapi tercengang lagi tgk machine tuh. Kalau salah masuk, nanti time yg machine tuh print 'lari'. Kan kita kena clock in and clock out kan? So dlm satu baru tuh ada kotak2. Kalau salah masuk, nanti bertindih. Rupanye ada cara nye. Kalau clock in tuh, card tuh kita masuk senget ke kiri, kalau nak clock out, card tuh kita masuk senget ke kanan. Heboh dlm FB RedBerry dok update kat kawan2. Merasa la jugak zaman 80's *grin*

So teringat pasal tuh, teringat la pasal lagu Arwah Dato' Sudirman Arshad. Ingat tak? Lagu PUNCH CARD. Biler RedBerry tgk lirik dia, kahkahkahkah.... mcm terkena kat batang idung nih. Mmg mcm diri sendiri citer kat org lain. No wonder la lagu ni evergreen... mmg reflect keadaan sebenar, beb! 

Jom kita tgk lirik lagu PUNCH CARD -------------------->>>>>

Lirik Lagu Punch Card - Sudirman

Dulu biasa lewat tapi kini kena cepat
Bangun mesti awal tak ‘da masa nak berkhayal
Masuk bilik mandi, capai tuala, berus gigi
Siram serba ringkas semua kerja mesti pantas

Pakai apa saja yang tercapai oleh tangan
Di hadapan cermin jangan lagi nak berangan
Bersolek ala kadar asal kemas boleh saja
Bukan nak melaram kita cuma nak bekerja

Punch Card, o cepat X 4

Di jalanraya ramai orang berpusu-pusu
Ingin ke pejabat ikut tepat pada waktu
Makan tengah hari bila saja sampai waktu
Selesai bekerja kita pulang empat suku

Punch Card, o cepat X 4

*

Dulu biasa lewat tapi kini kena cepat
Bangun mesti awal tak ‘da masa nak berkhayal
Bersolek ala kadar asal kemas boleh saja
Bukan nak melaram kita cuma nak bekerja

Punch Card, o cepat X 4

Di jalanraya ramai orang berpusu-pusu
Ingin ke pejabat ikut tepat pada waktu
Makan tengah hari bila saja sampai waktu
Selesai bekerja kita pulang empat suku

Punch Card, o cepat X 4



So camna? Menarik kan? Since masuk company baru... RedBerry lambat on the 3rd jer ... kahkahkah.. lamabt 2 mins... *GRIN*

See ya in my next entry....

Till then... a bientot!
RedBerry


4 comments:

anie,Nagoya said...

Ada pulak punch card kene senget kiri n kanan.kita pun jakun gak.tmpt keje lama tak guna punch card ke?

RedBerry said...

Anie, mana ada. Dah byk company i keje... so far it's either guna fingerprint or just tag card kat mesin jer. Ni tetiba punch card.. apa cer? hahahha.. tapi great experience lah. So kalau nyanyi lagu sudirman ni, mmg trasa lah.

mzhany said...

ahhaa kelakar la berry ni. eh eh hany pun tak pernah guna punch card ni. skrg guna touch card tuh. kalau hany pun mesti teragak agak nak masukkn kad tu ahaha

RedBerry said...

Hany... tau takpe... but now dah tak jakun dah. Hahahah... sombong nie... hehhee..