Tuesday, October 2, 2012

Perihal Sales Assistant a.k.a. SA

Bonjour! Comment allez-vous?

Mcm2 hal la kalau nak citer pasal Sales Assistant / Sales Associate (SA). Ni sekadar sharing jer la... citer2 ngan uols.

Pernah tak uols masuk high-end stores i.e make up: MAC, BOBBI BROWN, BENEFITS / handbags: LV, GUCCI, CHANEL, PRADA / Luxury Cars: Mercedes, BMW, VOLVO etc. - and depa layan kita mcm apa jer, even worse, tak layan langsung. Mcm kita ni INVISIBLE *ting!*.


Mmg la.. takleh nak deny jugak. Kdg2 tuh kita mmg tak mampu pun nak beli products yg dorang jual. Nama pun LUXURY. Tgk words ni pun dah ngeri!. Nak2 pulak time2 tgh2 bulan. Budget dah ting tong, tapi gatal kaki nak masuk jugak, nak tgk2 barang tu semua. Kan? Ataupun saja nak masuk, nak merasa camna laa agak nye rasa masuk store camni? Padahal mmg tak tahu pasal products, or mmg tak layak nak masuk store pun.

Tapi kan, kalau kita pk balik.... sapa nak judge kita layak ke tidak layak? Kita pun POTENTIAL customers jugak kan? Hey! Mana tahu.. kot2 rezeki... masuk2 sekali mmg ada budget. Jeng jeng jeng! SA jugak yg dapat komisen. Ermm... tak layak sebab apa ek? Mana they all tahu brapa byk duit kita kat bank? Brapa byk saving kita kat ASB? Owwhh.... tahu.. i tahu... just b'coz pakaian kita time tuh takde class or simply becoz takde gaya langsung nak pakai jenama2 dorang ni ye? simply said muka kampung la ye?

Pernah tak uols experience camni?

kalau pernah... jom baca celoteh RB seterusnye...  kalau tak pernah, jom tgk topic2 lain yg RB tulis sebelum ni. *grin*



Why SAs at high-end stores treat us differently? Rasa nye la.... ni kot sebab musabab nye:

1) Baju uols pakai tuh, tuh... tuh... out of date! Eiiii mcm nak pi beli kat pasar malam jer. Isshh mana leh masuk store camtuh, Takde class.

2) Muka mcm bangun tido. Sah2 kalau muka bangun tido, mmg tak lalu dorang nak layan cik kak oiii. Muka camni nak pakai brand camni? Isshh betui ka? .. tgk sekali lagi..... uisshh betui ka???

3) Pakai selipar jepun. Hey! Kalau takat pakai selipar jepun... tu jer ko mampu. Takyah la nak berangan nak beli barang2 kat store ni tau. Paling murah pun products yg depa jual, setahun uols kena kumpul duit tuh pun belum tentu mampu.

4) Tak tahu langsung pasal product yg dorang jual. Berangan nak beli. Tahu2 jer masuk store, ternganga. Takde masa  la diorang nak layan nak explain semua ni tau. Duit ada? duit.... no money no talk lah.

Pedih! Tapi itu la kenyataan nye. Byk kali RB and hubby kena. Ye la kita kan org2 kebanyakkan jer. Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Umpamanye.......

Persoalannya:
1) semua yg pakai selipar jepun, jeans lusuh, baju t'shirt yg dah nak lunyai tuh, tak make up ala2 opera cina.... tak mampu ke?
2) semua yg pakai cantek2, makeup setebal opera cino, pakai kasut tinggi jalan pun nak tumbang tuh, pakai baju siap angkat leher baju, jalan tangan masuk poket, pegang handbag ala2 datin gitiewww... betul ke mampu? serious buyer ke tuh? ke saja nak jalan2 cuci mata?
3) SAs yg sgt sombong mcm store tuh dia punye..... ada share dlm company ke? Errmm.. mmg mampu beli semua barang2 yg dia jual ke? Ke dapat FOC, or discount yg barang2 yg dah nak expired?... mampu ke?

Pedih! Tapi itu la realiti nye... tak tahu kenapa... tapi itu la realiti nye. Ke mmg dah kena train camtuh?



Yg selalu RB and hubby buat kalau masuk high-end stores:

1) Kalau pakai lawa2, makeup cantek2 - biasa nye kami tak beli, usha jer lebey. Tahu depa akan layan. Masa ni la nak susah kan depa semua, nak tgk SA mana yg ok and tak ok. Selalu nye kalau dah pakai elok2 camni, takde sapa yg tak layan... so bosan! Taknak beli la... tgk2, belek2, pegang2, tanye segala2 nya dah baca kat review, tunjuk pandai skit konon nye tahu pasal products tuh, and compare la skit ngan products lain and chan chin chaow!



2) Kalau pakai selebek habes, shorts, t-shirts, selipar jepun, muka tak make up - biasanye time ni mmg kami nak beli. Dah aim mana nak beli, cuma skang ni depends pada SAs mana yg betul2 ikhlas layan kami. Nak bagi komisen kat depa kot! takkan laaa senang2 jer kan? Time ni akan buat blur, tak tahu pasal products, buat takde duit and all.... nak tgk SAs mana sanggup melayan.



Kalau uols tak sanggup nak kena layan mcm apa jer, why not uols dress up properly. Takyah la dress up mcm Victoria Beckham. Just sekadar, pakai elok2, make up skit, rambut ikat elok2, kalau pakai tudung, pakai la yg nampak trendy skit, bawak la the best handbag yg uols ada... Biasa la human nature. Kalau kita nampak org cantek, kemas, bergaya... kita pun rasa selesa nak layan. Tak salahkan SA jugak kan? Kalau kita jd SA pun, mesti tanpa disedari akan jadi camtuh jugak. First impression itu penting. Ye tak? But again, SA pun jgn la all the time treat org camtuh, kita tak tahu rezeki kita. Biasanye taukey2 yg kaya takkan pakai cantek2. Janji poket penuh itieww uwaaaangggg. hehehe

Apa2 hal pun... Happy shopping!



Ok la. see ya in my next entry!

Till then.... a bientot!

RedBerry

4 comments:

Has said...

kalu nk usha hbag coach kt butik..i bwk LV/Gucci...hahaha...aci x taktik gitu :P

RedBerry said...

hahahaha.... taktik tuh mesti menjadi kan? mesti dorang layan giler2?

Rohani Hashim said...

ahaha bagus la RB ni.tp betol gak kan. ajar sikit ;)

RedBerry said...

Hany... try la buat.... hehe