Saturday, October 1, 2011

Chopsticks, anyone?

Bonjour! Comment allez-vous?

Uols pandai tak makan guna chopsticks? When did u start using a pair of chopsticks? Seingat RedBerry mula makan guna chopsticks masa umur 18 - 19 tahun - which was more than 10 years ago. Lambat kan? Ye lah, RedBerry org melayu tulen. Dari kecik my parents, my grannies ajar makan ngan tangan. Kalau setakat sudu tuh, reti la jugak. Tapi kalau dah nak guna dua keping kayu, nak buat makan nasi, apa citer, beb?

Walaupun dah more than a decade RedBerry guna chopsticks, sampai skang tak expert jugak. Bukan semua jenis chopsticks RedBerry pandai guna. Kalau yg panjang and jenis licin tuh, mmg surrender lah. Kalau yg kayu, yg senang nak grab food - contohnye kat japanese restaurant - yg tu RedBerry reti. Kalau kat food court kan selalu nye yg panjang dan licin, selalu nye I'd rather use fork and spoon.



Etiquette and Taboos of using Chopsticks

Uols tahu tak? Chinese mmg ada pantang larang kalau nak guna chopsticks ni. Ada jugak yg tak percaya, tapi most of them mmg jaga la bab2 nak guna chopsticks ni. Percaya ke idak.... itiewwww semua kita anggap KNOWLEDGE.

Jom kita usha!

Marriage-related

Masa RedBerry study dulu, RedBerry stayed with chinese. We all semua ada 6 org dlm satu floor. 3 were Malaysian Chinese, 1 from China and another one from Hong Kong. Of coz la the 6th one was RedBerry lah. Takde la share bilik, masing2 ada bilik, cuma kena share kitchen jer. Ada sekali tuh masa tgh makan, one of them citer pasal chopsticks.

Dia kata jgn pegang bawah sgt, nanti kahwin ngan orang dekat. AND jgn pegang tinggi sgt, nanti kahwin ngan org jauh sgt. So kalau nak dapat jodoh yg tak dekat, or tak terlalu jauh, then kena pegang chopstick ngam2.

Tak tahu la sejauh mana betul nye.....


Death-related

DON'T STAB YOUR RICE.......
Yang ni mmg tragis. Kalau lepas makan, or uols tak habes makan nasi dlm bowl tuh kan.... jgn ngada nak stab your chopstick into your rice. Nampak cam rude lah. Esp kalau uols letak vertically dlm nasi tuh. Nampak mcm colok yg they all guna utk sembahyang nenek moyang yang dah meninggal. They all pantang ni, coz for them org yg hidup and dah meninggal are living in different separate worlds. So any gesture ke arah kematian ni,  mmg they all pantang sgt. Kalau uols dah habes makan, eventho tak habes nasi or apa2 food dlm bowl tuh, letak la chopstick tuh elok2 atas bowl, and make sure hujung chopsticks yg kita makan kena food tuh, pointing ke arah kita. Baru la nampak kita ada good manners. Wokey? Sopan la skit..... :D


Beggar-related

Ni mmg pantang orang cina lah. Kalau pegang chopstick masa makan, jgn nak ngada2 ketuk2 tepi bowl or pinggan wokey! Gesture tuh mcm mintak sedekah la. Kan kalau org2 nak mintak sedekah, biasanye they all akan buat bising, ketuk2, goncang2 mangkuk or apa saja la. Esp kalau nak mintak food, they all akan sentuh2 tepi bowl tuh. So, kalau kita tgh makan ngan chinese, jgn la buat camtuh ye. Pantang tuh.

Kalau nak cakap pasal pantang larang, mmg byk la. RedBerry cuma nak share a few yg RedBerry came across masa dok baca2 tuh. So far so good?


Different type of Chopsticks


Kita kalau nampak chopsticks, rasa nye mcm sama jer kan? Uols tahu ada chopstick pun mcm2 jenis. Ianye berbeza from one country to another. Unique kan? Jom usha!



Chinese Chopsticks

Chinese chopsticks are normally square at the top with a blunt, rounded end.



Japanese Chopsticks

Japanese chopsticks are normally flat at the top and pointed at the end.



Korean Chopsticks

Korean chopsticks are normally flat with rectangular end, and are often made of steel. 


Owhhh mcm itiewww ke? For those yg suka sgt Korean series/movies, mesti prasan jenis chopstick ni kan? Tak? Owwhh lupa, tgk citer Korean bukan nak tgk chopstick kan? hahahha mesti la nak tgk actor yg comey, and actress yg gorjes itiewwww kan? *wink*

Ada tiga2 jenis tuh, nampak gaya RedBerry pernah guna 2 jenis jer la. Chinese and Japanese chopsticks. Korean chopstick tu, boleh try next time kan? hehehe

Now kita dah tahu skit2 pasal chopsticks.... happy kan? So boleh la kita guna chopsticks selalu lepas nih....





Chopstick, anyone?

Ok la. See ya in my next entry!

Till then.... a bientot! 
RedBerry



7 comments:

DaZzlingLilLy said...

masa umur belasan tahun jugak mula guna chopctick..tapi smp skrang masih terkulat-kulat nak guna..kalo ada choice mmg guna tangan je lg snanghopctick..tapi smp skrang masih terkulat-kulat nak guna..kalo ada choice mmg guna tangan je lg snang

RedBerry said...

Lily tu la... tapi kalau dah makan kat japanese restaurant, rasa tak feel la pulak kalau tak makan guna chopstick kan? hehehe

mzhany said...

bolehla sikit sikit berry, selalu mkn megi jer lah, tu pun kekdg jer ;)

mzhany said...

berry, selamat pagi ahad ;)

RedBerry said...

Morning, hany...

Hahahha.. masa makan maggi la nak pratik guna chopstick kan? Berry pun jarang guna, tapi malu gak kalau pi tempat2 nak kena guna chopstick tapi tak reti. Takp2.... kita sama pratik ye... :D

Pst.. Makan nasi kerabu nampak..

Joy said...

x pandai lah..byk kali dah practice kt rumah..mkn maggie guna chopstick..tp lom lepas2 lg ;)

RedBerry said...

Joy, try guna chopstick yg kayu yg selalu org beli kalau tapau noodles tuh. Yg tuh senang nak guna.

I kalau guna yg lain, mmg huru hara la. Dramatik habes la kalau time makan.. kahkahkah