Monday, May 23, 2011

7 Days Diet Menu Plan.... Sanggup ke?

Bonjour! Comment allez-vous?

In my previous post, RedBerry ada share pasal isu berat badan RedBerry yg naik skang ni kan? That's y la tetiba RedBerry dok cari mana menu yg sesuai. Try nak practise in a week. Kalau menjadi boleh la continue. So RedBerry pun google la sana sini situ sinun. Mcm2 la suggestion nye. RedBerry try nak yg natural punye. Yg takyah makan produk mana2. RedBerry pun terbaca pasal 7 Days Diet Menu Plan. Baca punye baca,.  nampak gaya senang jer. Simple jer. But the question is.... Sanggup ke????

Jom kita tgk apa menu for 7 days tuh:

DAY 1 - FRUITS only



First day kena detox dulu body tuh. Biler nampak FRUITS... wowww no probs lah. RedBerry mmg suka fruits pun. Tapi biler nampak word 'only' .... lemah semangat. Time breakfast, makan fruits... ok la. Lunch and dinner pun makan fruits jer.... itu aje?

How?: Seelok2 nya makan fruits dr melon family i.e watermelon, honeydew sebab yg ni mmg boleh kenyang. For lunch and dinner pulak makan la assorted fruits - campur la orange, apple, berries etc.  DAY 1 boleh makan fruits sebanyak yg kita nak. Apa2 fruits ok.... but NO BANANA please.

Update - 23 May 2011: RedBerry berjaya breakfast makan fruits jer today. I had watermelon and honeydew. Minum? RedBerry minum air suam byk2. Alhamdulillah.. boleh tahan sampai kul 12pm. Tapi lunch jer, RedBerry rasa nak pitam. Lapar weeyyy. kahkahkahkah.... So RedBerry decide tak nak follow strictly la this menu. RedBerry pun beli bihun sup fishball. Hahaha.. tapi bihun pun RedBerry mintak half jer. Tu pun tak habes, sebab dah psycho nak diet. Tea break, RedBerry makan honeydew lagi. Air suam mmg tak tinggal lah. Rasa nye lebey 8 gelas today. Yes! Dinner pulak, Mr RedBerry agree nak makan sup sayur jer. So RedBerry masak sup sayur campur fishball. My favourite! Camna? menjadi ke diet RedBerry today.... ermm... dunno la.. tapi badan rasa ringan skit. :P


DAY 2 - VEGETABLES only



RedBerry mmg suka vege. Apa jenis vege lah. Ulam2 pun ok. For day 2, kalau ikut menu ni,  kena makan sayur jer. Tak kisah la nak salad jer ke... or stir fry. Yippie!!! Nampak gaya mcm takde la seksa sgt kan? Wait? Sayur je? Boleh taruk fishball tak? Kita improvise jer la. As long as minyak jgn taruk byk. Day 2 ni kira menu yg ada fibre for detox process jugak.

How?: kalau nak ikutkan menu ni, for breakfast kita reward ourselves makan baked potato. Ye lah coz Day 1 dah suffer makan fruits jer kan. Then lunch and dinner baru makan salads or lightly stir-fry vege.

Update - 24 May 2011: I know today is vege day. Tapi kata kat opis. Mana la nak menelan sayur jer, beb. So RedBerry tukar menu camnie. For breakfast, I had watermelon and green tea. For lunch, RedBerry makan bihun sup (pssstt.... ada ayam lagi tau.. kahkahkahkah... ssshhhhhhhh). Tea time pulak, RedBerry makan watermelon. Air suam semestinya wokey. Yg tu mmg takleh lupa. Kena minum. Dinner pulak, i had 'wonder sup' version ClassiqueRedBerry... cabbage + Onion + Cendawan + fishball (kena ada... or else tak selera). Again, Mr RedBerry teman me dinner makan sup sayur jer. Thanks, sayang.

Eventho RedBerry mmg tak follow sehabes mungkin the original menu, tapi badan rasa la ringan skit coz tak makan nasi *grin*.


DAY 3 - FRUITS and VEGETABLES only




Day 3 sounds much interesting. It's a combo of DAY 1 and 2 menu. Tapi for Day 3 - NO BANANA and NO POTATO.

How?: Breakfast kita start with any kind of fruits (again.. no banana please). Lunch and dinner makan salads or stir-fry vege. (again... no potato please).

Update - 24 May 2011: OMG!!! Nampak gaya RedBerry TIDAK berjaya nak habes kan menu2 ni sampai ke 7 days wokey. Today, baru jer 3rd day. Breakfast makan fruits jer today - i had papaya. Minum? RedBerry minum air suam jer. Alhamdulillah.. boleh tahan sampai kul 12.30pm. Sekali join bebudak opis pi lunch. Ingatkan ada la sup segala sup kat situ.... nak jugak order bihun sup kan? Sekali ada la sup... tapi sup for NASI AYAM wokey... tgk they all order mcm byk giler. So tukar plan, TERPAKSA ... yes mmg TERPAKSA.. amik nasik SUKU... and ikan GORENG (uwaaaa feel guilty giler)... and vege. Drink? air suam. Huhuhuhu... rasa sedey jer lepas lunch.

Bersalah punye pasal, tingat website Kevin Zahri. Ada citer pasal nak diet kena plan pasal calories intake. Since keje dah tak byk (kata dah resign), RedBerry pun usha2 la. NOW!!! RedBerry dah tahu method lian pulak. Jeng jeng jeng.... so tak jadi la nak proceed plan yg ni. Seksa. Nak tukar plan baru.

So balik tadi... i had chickeen tandoori for dinner!!!! and air bali suam.. hahhahahaa.... and I AM HAPPY!!! kenyang... burp... alhamdulillah. *grin* Nanti RedBerry share camna method baru tuh :D

Tapi kalau uols nak terus kan this 7-day-diet-menu-plan .... sile sile.. jgn malu2 and all the best!


DAY 4 - BANANAS and MILK only




Day 4 kita dah tak makan variety of fruits or vege. Tapi kita makan banana and minum milk jer. Yes... itu ajer.  Sanggup ke? Uwaaaaaaaaaa.... mmg sedih kalau ingat tuh jer. Actually DAY 4 ni utk restore calcium and potassium yg dah ilang for the previous 3 days. Milk tu utk restore calcium, banana tu pulak utk restore potassium. DAY 4 ni kita boleh makan up to 8 bananas and 3 glasses of skimmed milk.

How?: Kita start breakfast ngan 2 bananas and a glass of milk. Lunch, kalau uols taknak pisang, boleh la makan 'wonder soup' aka cabbage soup. Dinner pulak makan bananas and a glass of milk lagi.


DAY 5 - MEAT and TOMATO only



DAY 5 baru boleh makan protein - it's either u nak fish or meat, semua ok... tapi kena grilled or baked. Jgn mimpi nak goreng ok. hahhahaa.... sayur pulak tomato sahaja. Unless kalau uols nak selang seli ngan wonder soup, yg ni dibenarkan.

How?: For breakfast, makan tomato sahaja (alamak... boleh ke telan tomato jer... uwaaa). Tomato ni uols slice and letak garam skit and pepper. Ermm... tak sure RedBerry boleh telan yg nih. For lunch and dinner pulak,  uols boleh makan grilled fish or meat ngan wonder soup. Menu ni suggest makan Tuna or Salmon.  Tapi rasa nye kalau kita makan ikan bakar pun ok kan?


DAY 6 - MEAT and VEGETABLES only





DAY 6 sama jer ngan DAY 5 menu, cuma bukan restrict to tomato jer. Boleh makan salads, stir-fry vege. Rasa nye ok skit kan? Dah boleh makan meat, pulak tuh boleh makan vege pulak tuh.


DAY 7 - FRUITS + VEGETABLES and JUICES only





LAST DAY aka DAY 7 - Dah TIDAK boleh makan meat dah wokey. On the day 8 kan kena timbang. Nak tahu menjadi ke idak. So on the last day, kena makan fruits, vegetables and juices sahaja.

How?: Breakfast, kita start with makan pelbagai jenis buah. Orange, apples, watermelon, honey dew, berries etc. Makan la byk mana pun, so that kita boleh tahan lapar sampai ke lunch time. Lunch pulak kita makan salads. Dinner pulak boleh makan either fruits or vege ... together with wonder soup. Fruits or vege juices pulak, kita boleh minum anytime kita suka.



WONDER SOUP a.k.a Cabbage Soup diet




From Day 1 to Day 7, kita boleh makan wonder soup together with our meal. Wonder soup ni actually cabbage soup. Biasanye kita boil onions, green pepper, cabbage, tomato, celery. Mmg healthy habes la.


Camna uols? Boleh ke? Nampak cam ok kot.... but again.... Sanggup ke?

Nanti RedBerry updates whether berjaya ke idak RedBerry follow menu ni. Or RedBerry ada improvise ke menu nih? Tungguuuu.....

Ok la. See ya in my next entry!

Till then... a bientot!
RedBerry



12 comments:

anie,Nagoya said...

cara kita lain lak.mkn cam biasa.tp kuality kcal yg rendah.pagi mkn dgn sekenyangnya.tgh mkn cam biasa n mlm.tgh cuba dlm semggu.keputusanya ari jumaat ni.huhuhu....kali ni betul2 displin habis tau...jajan je tak mkn.no ikat perut atau selera.

RedBerry said...

Anie.. i dah tgk ur blog... nampak sodaapppp... terluiq. Mmg la org kata kalau nak diet kira kcal kan? Mayb i boleh try some other time. This week nak concentrate yg ni.. in fact i nak improvise the menu. Tak larat weeyy.. nak follow betul2. Boleh pitam i. hehehe

All the best!

Joy said...

hmm.. nak cuba jugak 7days diet menu ni...

RedBerry said...

Joy laling... All the best!

zunitaramli said...

wah.. kagumnyee klau nk diet cmni :S

ps: dah jumpe naturactor cover face yg original? I have them, straight from japan! check this out >.<

http://zunitaseriously.blogspot.com/2011/05/naturactor-cover-face.html

Joy said...

I gigih nk buang lg 5 kilos...

Sidratul Muntaha said...

huhuu..
ank cuba!nak cuba!!

JHaZKiTaRo said...

salam.. jemput2 la ke my blog (Aku Sebutir Pasir) kalau berminat nak baca my travel experiences ke 46 buah negara.. :)

Edy Zaidi said...

xyah diet2...huhu

mzhany said...

wow, berry. macam nak try la.ahaha mampus ker? tang tomato tu...hany suke hihihi, banana pun suker...hihihi

berry rindu kat berry...;)

RedBerry said...

Edy : takde la nak diet sgt, tapi try nak makan sikit... ekeekeke

Hany : Berry takleh imagine makan tomato in the morning. Nak muntah. I miss u tooooo

anie,Nagoya said...

yuhuuuu...senyap je.bertapa kerna diet ke?jgn mare...kita usik2 je.be fighting!!!!....